-YEŞİL ÇOMLU TAŞ OCAĞI SHOWU ve SHOWMENLERİ !

-YEŞİL ÇOMLU TAŞ OCAĞI SHOWU ve SHOWMENLERİ !
BURSA BETON KÖYÜN MERASINI İŞGAL ETMEK İSTİYOR !
( Yazımı okurken, benim Susurluk/SULTANÇAYIR TAŞ OCAKLARINDA çalışırken, 5/06/1969 da, güneş çarpmasından ölen bir AMELE Babanın çocuğu olduğumu bilin… bir de benim, o ameleye yardım eden, dinamitlerini hazırlayan yardımcı çocuk olduğumu bilin de, dinamitleri yerleştirip, fitilini ateşleyince… sevgili babacığım beni güvenilir bir yere, elimden tutarak koşturarak götürür, orda siper alırdık. Siperimizde babam üzerime kapaklanırdı da… kızardım ! Fırlayan taş kütlelerin, göğe yükselip yere düşerken ki görüntülerini, seyredemediğim için…) 
Neden SHOW ?
Yeşil Çomlu Taş Ocağı, daha eski tarihlerde bir Mermer Ocağı imiş. 2009 yılından beridir de, TAŞ OCAĞI olarak işletiliyormuş ! Yani o köyde yaşayanların çoğu, bu ocaklarda çalışmıştır ve sigorta edinip emekli bile olmuşlardır. Tıpkı benim babam gibi. Taş Ocağı işletmesinin 2009 dan beridir üretim yaptığını düşünürsek, 2024 e kadar 15 sene… SES çıkaran kimse yok !
Yeşil ÇOMLU Taş ocağını, sınırlarımız içinde faaliyet gösteren BURSA BETON  Firması işletiyormuş. Bu ocak ta Bursa BETON Agrega Taş Ocağı Tesisi diye geçiyor. Agrega ürünlerini bu tesislerde üretiyor. https://www.bursabeton.com.tr/tr/tesisler/agrega-tesislerimiz/balikesir-yesilcomlu-agrega Şimdi ; Yeşil Çomlu Mermer Ocaklarına köyden veya Bandırma’dan, o tarihlerde 2009/10 bir itiraz yok. Ne muhtarlık, ne kaymakamlık, ne siyasi partiler, ne de sivil toplum örgütleri ve hatta şimdi kapatılan Çevre Derneklerinden veya yerel basından, gazetecilerden, yazarlardan hiç itiraz sesleri yükselmemişken… peki şimdi niye itiraz var ? Öncelikle bunu anlayalım.

 
 
11.09.2024 Günü yayınlanan CHP Bandırma İlçe örgütünün bir duyurusu ;  
Aynen alıyorum ; “Değerli üyemiz mahallemizde yapılacak olan mevcut beton firmasına ait taş ocağının, köyün merasını işgal etmek istemesiyle ilgili Bandırma Akademik Odalar Platformu, Tarım İl Müdürlüğü 11.092024  (bugün) saat 20.00 de Yeşilçomlu Kahvesinde Proje Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirilecektir. Araçlar bugün saat 19.15 te Barış Manço Kültür Merkezi önünden kalkacaktır. CHP Bandırma İlçe Örgütü.”   Mehmet ATAK > 1. Showmen…
2. SHOWMEN ; Başkanlığını Salih YALDIZ ın… ama organizayon ve moderatörlüğünü Av. Serdar POLAT ın yaptığı, BANDIRMA AKADEMİK ODALAR PLATFORMU ! Ve birkaç Oda temsilcisi vardı. 
3. SHOWMENLER… Köy Muhtarını ben fark etmedim, gelip gitmiş ! Köy Muhtarlığında AZA Süleyman ÖZTAŞ Bey, Köyün akademik yerlisi İnş Müh. Muhsin KAYA bey, ve Taş Ocağından zarar gördüğünü iddia  eden ama ;  4 senedir  zararlarını Bursa Beton a ödettirmiş fakat bu sene ödettirememiş, zarar tazmini için Bursa Beton Firmasına tazminat alacak davası açmış bir köylü ile, ona destek veren 2-3 köylü vatandaşımız daha vardı. Bandırma CHP Belediye Meclis üyesi (Ziraat Müh) Burak UĞUR, Bandırma da kadrolu eylemci Disk e bağlı Emekli Sen Başkanı Levent BALKIŞ gibi, Bandırma dan gelen isimlerdi. Önderliğini ve organizasyonunu CHP ve CHP li geçinen ve diğer Odalardan daha akıllı ve akademik titirleri bulunan  BANDIRMA AKADEMİK ODALAR PLATFORMU yapsa da, köy kahvesinde ilgi çekecek sayıda KÖYLÜ/ler yoktu ? İlgi çekecek sayıda, CHP liler de yoktu. CHP Balıkesir İl Başkan Yardımcısı Metin TURAN, dinleyiciler arasındaydı. Bandırma Kent Konseyi yeni başkanı Dr. Murat ERGÖZ biraz geç olsa da toplantıya katıldı ve kısa bir konuşması oldu.
4. SHOWMENLER olarak, Taş Ocağı işletmecisi Bursa BETON Firması adına Gürkan ERGÜT ve arkadaşı var diyeceğim de, onlar da sonradan birileri tarafından zorla getirilmiş gibi, sonradan geldiler kahveye ve Gürkan Bey de firma yetkilisi olmadığını belirterek bazı açıklamalarda bulundu. CHP duyurusunda İlçe Tarım Müdürlüğü da yazılıydı ama ben İlçe Tarım adına konuşan birini duymadım.   
Ben canlı yayın yaparak izledim ve sorularımı sordum, gazeteci-yazar Nurgül Gümüş YEŞİLBAĞ da izlenimlerini NEYİN PEŞİNDESİNİZ ? diye yazmak üzere, oradaydı. Organizasyonu yapanlar zarf dağıttılar mı görmedim ama, Ramazan NARİN in olduğu yerde olmayacağız diyen, Deklarasyoncu gazeteci arkadaşlar da oradaydı. Masalar da, Yeşilçomlu yu meşhur eden kavun da varmış ama ben görmedim ve yemedim, ikram da edilmedi ! Eylül ayının başında bu köyümüzde, Yeşilçomlu Kavun Festivali yapılmıştı da… festival sponsorunun BURSA BETON Firması olduğunu da, orada öğrendim. Köylülerin yıllara dayanan bir BURSA BETON-YEŞİLÇOMLULAR ilişkisi var ve sanırım bu yüzden köylüler, ekseriyetle bu toplantıya iştirak etmedi ve başka kahvede oturdular. Ben de oturmadan, canlı yayın işimi yaptım. Soru cevap ve açıklamaları, videomdan tamamını izleyebilirsiniz ! 
Bandırma Akademik Odalar Platformu….Facebook ta Serdar POLAT, Gürkan İLGİN, TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak ; Taş Ocağı Firmasının yapmak istediğini TAHSİS DEĞİŞİKLİĞİ diye yazmışsınız ! ? Cahal odalardan birinin üyesi olarak düzelteyim. ARAZİ VASFININ CİNS TASHİHİ olacak efendim. Yani şirketin istediği yer MERA VASFINDA, burası mera vasfından çıkarılıp maden sahası olacak. Nerede olacak ? B.Ş İmar Komisyonunda ve Bandırma İmar da bunu işleyecek tabii. TAHSİS ve TASHİH çok farklı kelimelerdir ey Akademik Odalar…Cahal odalar, sizi sınıfta bıraktı ona göre ! 
Bandırma Belediye Başkanı Dursun MİRZA, 2014/2019 arasında da Belediye Başkanıydı, bu konu hiç meclisin gündemine gelmiş mi ? Bu toplantıya, bunca CHP li gelmiş Dursun MİRZA neden gelmemiş ? O köyün vatandaşı CHP Meclis üyesi Sami TÜRKMEN niçin gelmemiş ? Belediye Başkan Yandımcıları Niyazi YELOĞLU, Cemal ADIGÜZEL siz de yoksunuz ? Kent Konseyinde bu işleri üstlenen Bilgen SÜNGÜ niye gelmemiş ?  Zarar görüyoruz, işgale hayır diyen köylüler de ortada yok ? 

Bu toplantıyı yapan, akıllı akademik odalar mı ? CHP Bandırma ilçe örgütü mü ? CHP li Belediye mi ? İlk defa, sahibi bu kadar belirsiz, ankete imza attırmak için yapılmış, bir etkinlik e katıldım ne yalan !
 
GELELİM  ‘ İŞGAL ’ OLAYINA…
Görebildiğim kadarı ile, işletmeci firmanın yasal eksiklikleri yok ! İlgili Bakanlıklardan, Valilikten onaylı  Maden Ruhsatları var Ruhsata dayalı alanda gerekli ÇED Raporlarını almışlar veya ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR Raporlarını almışlar. 15 yıldır da, köylü ile iç içe üretimlerini yapmışlar. Firma temsilcisi dedi ki ; buralar 1/100.000 Plan ölçeğinde Marmara OSB alanında, köyün altından Çanakkale-Bursa Demiryolu geçecek gibi ve buraya başka firmalar gelmesin, rakibimiz olmasın diye… TAŞ OCAĞI Alanımızı genişletmek istiyoruz. Genişleyeceğimiz alan MERA Vasfında olduğu için da, mera vasfının kaldırılmasına mütedair girişimlerimizi yaptık ve 35 hektarlık bir bölümü de, TAŞ OCAĞI tesislerimizin içine almak istiyoruz ! Muhtemelen genişletilecek alan için de, ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR Raporları, firmaya verilmiştir. 
Peki, başta Aza nın, Serdar Polat ın gösterdiği yazılar ve resimler niçindi ? Serdar POLAT ve Burak UĞUR Olayı anlatırken, MERA KOMİSYONU toplanacak ve Valilik te onaylayacak ve olay bitecek gibi anlattılar. CHP ve solcuların ağırlıklı olduğu bu toplantı da nedense kimse AKP ne çatamadı veya Valilik, Bakanlık gibi kurumların Hükümet kurumları olduğuna giremedi. Benim sorularımdan sonra olay ortaya çıktı. Neymiş, firma bir anket düzenlemiş ve meradan istenilen yerin verilmesine muvafakat istemiş.Yani ortada bir kararın iptali için İDARE MAHKEMESİNE açılmış bir dava yok ? Ben sordum. Köylü vatandaşımız dedi ki, bizim mahkeme harç ve masraflarını vekalet ücretlerini karşılayacak bir btçemiz yok, biz davalaşamayız dedi. (Oysa orada organizatör CHP li bir Avukattı…) Yani, yıllar öncesinden yapılması gereken itirazlar ve iptal davaları ortada yok, genişlemeye itiraz var. Oda ankete imza atarak yapılacak. Bir maddi, hukuki geçerliliği olmayan bir işlem yani. Ama bu işlem bile hukuki içerik gizlenerek, bir CHP-PATRON Showu haline getirilmiş. Gazeteciler de, bu showun bir parçası…
Yani ; YEŞİLÇOMLU TAŞ OCAĞI Toplantısı tam bir show…Ortada işgal falan yok. Aksine rıza var. RIZA hukukta çok önemli bir husustur. Genişlemeye rıza gösterenler çoğunluk olursa bu olay kapanıp gidecek. Rıza gösterilmezse ? Hayatın doğal şartları içinde onun da bir önemi yok. Ne rıza göstermilyen madenler çıkarılıyor bu memlette biliyor musunuz ? Çocuk tecavüzünde bile bir bakan, belki çocuğun rızası vardı denilen bir ülkede, meri kanunlar çerçevesinde işbu YEŞİLÇOMLU Toplantısı sadece bir show idi ve sonuç alınacak bir eylem değildi. Sadece CHP li solcu eylemciler için, bak biz de oradaydık, nasıl karşı çıktık ama dedirtecek, bir eylem olmaktan öteye gitmedi.
YEŞİLÇOMLU SHOW CANLI YAYIN VİDEOSU : https://www.facebook.com/share/v/rQs1eUt6h1vMBGWT/?mibextid=qi2Omg 
Showun parçası olanlar, Taş Ocağı işletmecileri, zararlarını firmaya ödettiren köylüler…veya meranın bir kısmı gidecek diye savunma yapmaya çalışan vatandaşlarımız…bugüne kadar KAZAN/KAZAN ı birlikte oynamışsınız, yine oynamaya devam edin. Bandırma ve Güney Marmaradaki 1. Sınıf tarım ve hayvancılık alanlarına 48 milyon metrekara OSB ye karşı çıkmadınız, köyün yanından demiryolu geçerken de, oralara sanayii kurulurken de… nasılsa ses çıkarmayacaksınız, o zaman CEHAPE yi nasıl yükseltiriz diye, kaygıya kapılmayın. Eyy BURSA BETON…Sen de KAZAN/KAZAN formülünü masanda tut ve dinamit sesinden, dinamit sarsıntısından rahatsız olanları sen hallet !  OSB Patronuyla görüştükten sonra, Bandırma daki 2 çevre derneği de sayenizde kapatıldı, çevreyle ilgili sizden hesap soran da yok, 3 tarla sahibi ile olan münazaanızı güzellikle halledin de, biz de show izlemeyelim olmaz mı ? Bir de soralım, Kuşcenneti-Yeşilçomlu Festivallerinize sponsor olmuş, parayı size vermiş… işbu Bursa BETON Firmasını, gerçekten protesto mu ediyorsunuz ???    14/09/2024  NOGAYTÜRK

Dip Not:

Yazımı okurken, benim Susurluk/SULTANÇAYIR TAŞ OCAKLARINDA çalışırken, 5/06/1969 da, güneş çarpmasından ölen bir AMELE Babanın çocuğu olduğumu bilin… bir de benim, o ameleye yardım eden, dinamitlerini hazırlayan yardımcı çocuk olduğumu bilin de, dinamitleri yerleştirip, fitilini ateşleyince… sevgili babacığım beni güvenilir bir yere, elimden tutarak koşturarak götürür, orda siper alırdık. Siperimizde babam üzerime kapaklanırdı da… kızardım ! Fırlayan taş kütlelerin, göğe yükselip yere düşerken ki görüntülerini, seyredemediğim için…) 

Neden SHOW ?
Yeşil Çomlu Taş Ocağı, daha eski tarihlerde bir Mermer Ocağı imiş. 2009 yılından beridir de, TAŞ OCAĞI olarak işletiliyormuş ! Yani o köyde yaşayanların çoğu, bu ocaklarda çalışmıştır ve sigorta edinip emekli bile olmuşlardır. Tıpkı benim babam gibi......

YORUM EKLE