Hadise ikinci çok fırkalı hayata geçiş denemeleri sırasında yaşanır. Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın hayata geçmesiyle Fethi Bey ilk mitingi için İzmir’i tercih eder. Yalnız Serbest Fırkanın endişeleri vardır. Acaba halk bu yeni fırkayı hoş karşılayacak mıdır? 4 Eylül sabahı Fetih Bey ve arkadaşlarını taşıyan vapur endişe içerisinde İzmir’e yaklaştığında kayıklar eşliğinde İzmir halkı Fethi Bey’i coşkuyla karşılar ve Serbest Fırka rahat bir nefes alır. 50 binden fazla kişi Serbest Fırkayı karşılamaya gelmiştir. Ve bu defa endişelenen taraf Cumhuriyet Halk Partisi’dir.
İzmir Valisi Fethi Bey’in konuşma yapmasına engel olmak ister ve Fethi Bey’in kaldığı otelin önündeki halkın dağılmasını bekler. Ancak halk İzmir Palas önünde gösterilere ve Fethi Bey’i alkışlamaya devam eder. İzmir halkı yıllardır hükümet yetkililerinden ve Halk Fırkası kodamanlarından şikayetçidir.
Halkın yoğun ilgisi karşısında Cumhuriyet Halk Fırkalılar ise karşı gösteri yapmaya çalışır. Ayrıca aynı günün sabahı Anadolu Gazetesi’nde Denizli mebusu Haydar Rüştü Bey’in Serbest Fırkaya hakaretler içeren bir yazısı yayınlanır. Yazı halkın ihtilaline yol açar. Halk yazı dolayısıyla Cumhuriyet Halk Fırkası binasına yürür ve fırkayı çeşitli şekillerde protesto eder. Protesto sırasında fırka binasından Sabri Bey halka namussuzlar diye bağırır. İyice tahrik olan halk fırka binasını taşlar ve oradan Anadolu Gazetesi önüne giderek protestolara devam eder. Bu esnada sokaklarda konuşlanan güvenlik güçleri halkın üzerine birden ateş açar. Bir çocuk vurularak ölür beş kişi de yaralanır. Bunun üzerine önde öldürülen çocuğu kucağında taşıyan babası arkasında halk, Fethi Bey’in kaldığı İzmir Palas’ın önüne gider. Kapıya çıkan Fethi Bey’in ayaklarına çocuğu bırakan babası; ‘İşte size bir kurban, başka lazımsa veririz yalnız sen bizi kurtar’ diye bağırır.
Gazi Mustafa Kemal’in; ‘Siyaset sahasında karşılıklı faaliyetlerin feyizli inkişafları ancak vatandaşlar arasında düşmanlık husulüne mahal verilmemesiyle temin olunabilir’ sözlerindeki temenni maalesef gerçekleşmez.
Gazi Mustafa Kemal ve eşi Latife Hanım, Fethi Bey ve eşi Galibe Hanım
Atatürk’ün teşvik ve desteğiyle kurulan Serbest Fırkaya Cumhuriyet Halk Fırkası üç ay tahammül edebilir. Belediye seçimlerinde Cumhuriyet Halk Fırkalılar’ın sandıklarda yaptıkları usulsüzlükler iki parti arasındaki gerilimi iyice arttırır. Meclisteki görüşmelerde Fethi Bey çok ağır ithamlara ve suçlamalara uğrar. Halk Fırkalılar Fethi Bey’i irticaya hizmet etmekten, Atatürk’e ihanet etmeye kadar suçlar.
Bütün suçlamalara bazen nükte bazen vakar ile cevap veren Fethi Bey, Atatürk’e ihanet suçlamasını kabul edemeyeceğini belirtir ve fırkayı feshedeceğini belirterek cevap verir. Böylelikle ikinci çok fırkalı hayata geçiş denemesi de başarısız olur.