1- Yemeklerdeki zulmet nasıl giderilir?
Gusülsüz, abdestsiz, namazsız bir kimsenin yapmış olduğu bir yemek, insanın kalbine kasavet çöktürür. Onun kabindeki o hâl, onun yaptığı yemeğe de sirâyet eder. Taatlerde, ibâdetlerde gevşek davrandırttırır. Yemekler tayyib olacak. Hazırlayan da abdestli olacak. Besmele ile hazırlayacak. Yiyen kimse de abdestli olarak yerse, o yemekten hâsıl olan güç ve kuvvet onu hep itaate götürür, Allahü teâlânın rızasına uygun işler yaptırır, Allahü teâlânın dinine hizmet ettirir, namaz kıldırır ve haramlardan sakındırttırır.
2- Hanımımın uykusu ağır olduğu için sabah namazına kalkamıyor. Namaza kalkması için ne tavsiye edersiniz?
Mümkün mertebe zihni toparlayıp, erken yatmak gerek. Abdestli yatmalı, yatarken okunacak duâları okumalıdır. Kevser sûresini de okumalıdır. Sonra, (Yâ Rabbî! Beni sabâh namazına vaktiyle uyandır) derse, Biiznillâhi teâlâ, o kimse, sabah namazına, vaktiyle uyanır. Muhakkak o saatte gözünü açar. Buna riâyet edilir, duâ etmeye de devam edilir.
3- Lukata nedir? Böyle eşyaları kullanabilir miyiz?
Sokakta, dışarıda bulunan eşyadır. Sâhibini aranır, beklenir. Çıkmazsa fakire verilir. İlan da edilebilir. Bulan kimse kendisi fakirse kendisi de kullanabilir.
4- Gününde ödemek şartıyla kredi kartı ile alış veriş caiz midir?
Caizdir. Günü geciktirilirse günâh olur.
5- Araba için kredi kullanmak caiz midir?
Nafaka için kullanılabilir. Araba onun içerisinde yok. Dolayısıyla araba için kredi kullanılmaz. Finans kuruluşları, arabayı alır, size de taksitle satarlarsa, o caizdir.
6- Hanefiyim. Sabah namazında kunut duasını okuyacak mıyım?
Hanefi mezhebindekiler vitir namazında okuyacaklar. Şâfii mezhebindekiler de sabah namazında okuyacaklar.
7- Çocuklarımın ölüsünü öpeyim, diye yemin etmiştim. Ama sonradan çok pişman oldum. Ne yapmalıyım?
Bu yemin olmaz. Bunun için tövbe istiğfar edilir ve sadaka verilir.
8- İhlas suresini latin harfleriyle öğrendim. (Ehad) kelimesini yanlış telaffuz ediyorum diye tedirginim. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Sonu (dal)dir. Ne türkçedeki (t) dir, ne de (d) dir. Okuduklarım dügün müdür diye bir bilene sorulur. Bütün sualler ve cevapları Günün ilâhisi
Süfyân-ı Sevrî “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; Âhiretin için çalış, dünyân için Allahü teâlâ kâfi olur. İçini, kalbini güzelleştirirsen, Allahü teâlâ da dışını güzelleştirir.