1- Dargın durmakla alâkalı bilgi alabilir miyiz?
Müslümânın müslümâna, üç güne kadar dargın durmasına izin verilmiştir. Üç günden sonra dargın durma devam ederse günâh başlar. Allahü teâlâ yarattığını iyi biliyor. Bir müslümânın üç gün içerisinde iyi düşünmesi lâzımdır. Dînimizde yalan söylemek câiz değildir, ama iki dargın kimsenin arasını bulabilmek için söylenebiliyor. İlk defa gelip de barışan kimse, günâhdan kurtuluyor. Öbürü barışmak istemezse o devam ediyor.
2- Kocamın verdiği harçlıklarla zekât, sadaka verebilir miyim, hayır hasenat yapabilir miyim?
Tabiî. Mülkiyyet sizin oldu. Verdiğini geri isteyemez. Hediye anlatılırken buyuruluyor ki, anne baba evlâda, evlâd anne babaya, kadın kocasına, erkek hanımına bir şey verdiği zamân aradaki sıhrıyet bağı bunu istemeye mânidir. Yabancı kimseler birbirlerine hediye verdiği zamân, verdiği hediyeyi geri isteyebilir. Ama hediye alan kimse karşılık olarak bir şeyler verdi ise, o da onu isteyemez. Dolayısıyla bir erkek hanımına bir şey verdiği zamân kendi mülkünden çıkar, onun olur.
3- Okuduklarımızı, yaptıklarımızı nasıl hediye edebiliriz?
(Önce Peygamber efendimize, bütün Peygamberlere, Eshâb-ı kirâma, Tabiîne, Tebe’i tâbi’îne, bütün İslâm âlimlerine, Evliyâ-i kirâmın hepsine, üzerimizde hakkı olanlara, âhirete intikal etmiş olan [anne, baba, dede, nine..] kimler varsa bunların ruhlarına hediye ettim) diye hediye edilebiliyor.
4- Sünnetleri kazaya niyet edince, üçüncü ve dördüncü rekatlerde zamm-ı sûre okuyacak mıyız?
Sünnetlerde üçüncü ve dördüncü rek'atlerde zamm-ı sûre okunuyordu. Biz bunları kazaya niyet ettiğimiz zamân zamm-ı sûre okumayacağız. Kaza namâzımız bitti ise, sünnetleri sünnet olarak kılabilir veyâ kazaya niyet edilirse üçüncü ve dördüncü rek'atlerde zamm-ı sûre okuyabiliriz.
5- Yağmur suyuna okuyup, içmek nasıl olur?
(Tam İlmihâl)de var. Yağmur yağarken bir kap koyularak, biriktirilir. Okunan şeyleri o yağmur suyuna okuyup, üzerine üfleyip, içilecek.
Hasan bin Ali Berbehârî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Ortaya çıkarılan her bid'at, önce az bir şeyle başlatılır. Sanki hakka, doğruya benzer, buna dalan aldanır. Artık ondan kurtulamaz, iş büyür. Böylece bozuk bir yola girmiş olur. Bu iş dinden çıkmasına kadar uzanabilir. Zamânın insanlarının söylediklerine iyi bak. Acele etme. Âlimlerden işitmediğin ve onların nakletmediği bir işe dalma.