1- Üç aylarda oruç tutmak istiyoruz. Ayın başı, ortası ve sonunu nasıl bulacağız?
İlk onu başı, ikinci on ortası, son onu da sonudur.
2- İdaaya girmek kumardır, diyorlar. Doğru mudur?
Kumardır. Lades diye yaptıkları da kumardır. İddaayı ortaya koyan karşı taraftan bir şey talep etmezse câiz. Karşılıklı olarak, hangimiz yenilirse kalem alacak denirse, kumar olur.
3- Kuran-ı kerimi hızlı okumaya izin var mıdır?
Ne dediği anlaşılmıyorsa, harf-i medlere riayet etiyorsa, harfler yerinden çıkmıyorsa, neyi telaffuz ettiği anlaşılmıyorsa bu okuma, okuma değildir. Dört elif miktarı çekilecek, med-i muttasıl, med-i munfasıl, med-i lâzım, ed-i ârız birer elif miktarı çekilse manâyı bozmuyor, kâfidir. Harf yerinden çıkmadı ise manâ bozulur, manâ bozulunca ibadet de bozulur, kıraat olmaz. Med-i tabiiden taviz verilmeyecek, bir elif miktarı çekilmezse manâ bozulur.
4- Kabir ziyaret ne zaman ve nasıl yapılır?
Perşembe günü öğleden sonra başlar, Cuma gününün tamamı, cumartesi öğleye kadar ziyaret edilir. Bu zaman dilimlerinde ziyaret edilirse, ziyaret edeni, ziyaret edilen tanır. Diğer zamanlarda da ziyaret edilebilir.
Ziyaret edildiği zaman meyyitin ayak ucunda durulur. Ziyaret edenin sırtı kıbleye gelir. Ayakta veya ayak ucuna oturarak selâm verilir. Hatta, (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)nin, Kur'an-ı kerim okumak ve kabir ziyareti bahsinde bir duâ bildiriliyor. Duâ, (Allahümme innî es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselâm en lâ tü' azzibe hâzelmeyyit)dir. Bu okunursa, kabirdekinin azabı kıyamete kadar ref edilir, kaldırılır. Selâm verdikten sonra bir Fatiha, onbir İhlâs okunur. Başında ve sonunda üçer salevât-i şerîfe okunur. Hâsıl olan sevabı hediye ederiz. Kabirdeki bundan haberdar olur.
5- Annem adak orucuna niyetlenmiş, fakat tansiyon hastası olduğu için tutamamış. Ne yapması gerekir?
Eğer tutamıyor ise, bedelini öder. Adağa başlayıp bozulunca, bir şey lâzım gelmez. Borcu yerine getirememiş olur. Ramazan-ı şerifde tutamıyorsa, kısa günlerde tutmayı dener, o da olmazda fidye verir.
6- Annem ve babam namaza bir başlıyorlar, bir bırakıyorlar. Biz çocukları olarak ne yapabiliriz?
Duâ etmelidir.
7- Dedem, mürşidi olmayanın namazı kabul olmaz, diye duymuş. Bu söz doğru mudur?
Bir kimsenin elinde Ehl-i sünnet âlimlerinden birinin kitabı yoksa, şeytan buna rehberlik edecek. Rehber olacak kimselerin özellikleri ve hususiyetleri bildirilmiş. Bir kimsenin rehberi yoksa, namazı şartlara uygun olmadığı için kabul olmaz. Rehber sağlam değilse, ibadetler de sağlam olmaz. Bu açıdan söylendi ise, elbette doğrudur.
8- Kuşluk evvabin ve teheccüd namazlarını kaç rekat olarak kılmalıyız?
Nafile namazların aslı iki rek'atdir. Dört rek'at de kılınabilir.
9- Ben her namazlardan önce şükür namazı kılıyorum. Yaptığım doğru mudur?
Yapmayın. Âdet hâline getirmek bid'at olur. Lâzım olduğu zaman kılınır. Kitâplarda, namazlardan önce şükür namazı diye bir namaz yok. Bunları kılacağınız zaman da kaza kılarsınız. 10- Yatsı namazını kıldıktan sonra uykum gelinceye kadar yattığım yerden tesbih çekiyorum. Böyle yapmam uygun mudur?
İlle tesbihi ele almak şart değildir. Söylenebilir, caizdir.
11- Çalışmak için araziye çıkacağız. Arazide kıbleyi nasıl buluruz?
Güneşin hareketine bakılır. Yüzümüzü, doğduğu tarafa çevirdiğimizde arkamız batı, sağımız güney, solumuz kuzey olur.
Ebû Osman Hîrî “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; Reddedilmemek için Allahü teâlâya itâate devâm etmek, saâdetin; tövbesinin kabûl olunacağını umarak, tövbe etme ümidiyle isyânda ısrar ve günaha devâm etmek, şekâvetin alâmetidir.