1- Kuran-ı kerimde, çocuğun iki yaşına kadar emzirilmesi gerektiği yazıyormuş. Daha önce sütten kesilirse, hak geçermiş. Doğru mudur?
Kur'an-ı kerimde yazmıyor. Meseleler fıkıh kitâplarında yazar. Hanefî mezhebinde çocuk ikibuçuk yaşına kadar emzirilir. Üst limiti budur. Fıkıh kitâplarında bunlar açık net bir şekilde bildirilmiş. (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitâbında, süt kardeşliği bahsinde geniş bilgi verilmiştir.
2- Sizin vesileniz ile, beyim ile birlikte otuz yıllık kaza namazı borcumuzu ödedik. Allahü teala razı olsun. Bu konuda neler söylersiniz?
Sizin gibi kalbi temiz olup, doğruyu araştıranlar da var. Öbür tarafta, (Sünnetleri de kılacaksın, kazayı da kılacaksın) diyenler de var. Böyleleri, kaza da kılmıyor. Kimi konuşuyor, kimi çalışıyor.
3- Şeker hastalarının kullandığı insülin domuzdan yapılıyormuş. Doğru mudur?
Domuzdan yapılan da var. Diğeri tercih edilir.
4- Namaza niyetlenirken, (Döndüm kıbleye, kıblem Kâbeye, niyet ettim Allahü tealanın rızası için namaza) diye niyet ediyorum, doğru mudur?
Onun bir mahzuru yok. Kalben hâtırlamak gerekir. Esâs olan kalble niyettir. Her ne kadar fıkıh âlimlerden bazıları, kendini toparlayamayanın dille de söylemesine izin vermişlerse de, farz olan kalble niyet terk edilmemelidir.
5- (Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye)de, hanımların yüzük takıp yabancılara göstermesi haramdır diye yazıyor. Biz evliyiz, bizim takmamız uygun olur mu?
Evli olsun, bekâr olsun, bir hanım altın ve gümüş yüzük takabilir. Ama bunu yabancılara göstermeyecek. Burada kadın korunuyor. Hele zamanımızda bu net anlaşılıyor. Allahü teâlâ kadın kullarını koruyor.
6- Kına gecelerinde önceden def çalıyorlardı. Şimdi başka şeyler çalıyorlar. Böyle kına gecelerine gitmek uygun mudur?
Çalgılar var. Çok yakın akraba ise, gider tebrik edilir, gelinir.
7- Bir hanımın mahremi olmadan sefere çıkması uygun mudur?
Hanefi mezhebine göre harâmdır. Burada kadın korunuyor. Ancak gitmek mecbûriyeti varsa, vâsıtada da namazını kılan, sâlih, herhangi birisi malına, canına kasdetmeye kalktığı zaman onu koruyacak biri var ise, o zaman ruhsat ve izin verilmiştir.
8- Bankalardaki altın hesabına para veya altın yatırılabilir mi?
22 ayardan baz alınarak karşılığı yazılıyor. Câizdir.
9- Arkadaşım bana kurabiye ikram etti. Ben de yedim. Fakat sonradan öğrendim ki, bu kurabiyeleri bulduğu para ile almış. Günah olur mu?
Sâhibi bulunmazsa, bulan kimse kendisi fakirse kullanabilir. Onun ikrâm ettiğini de siz yemişsiniz, mesele olmaz.
Bütün sualler ve cevapları
Günün ilâhisi
Hazret-i Ali “radıyallahü teâlâ anh” buyuruyorlar ki, “Yumuşak başlı olanlar en sabırlı, derhal affedici ve en güzel huylu olan kimselerdir.”