Beyim bana bir ev verdi. Kurban kesecek miyim?
Erkek için ev, kendi nafakasından kabûl ediliyor. (Hâcet-i asliyye)si, asli ihtiyâçlarından kabûl ediliyor. Hanımlar için ev, temel ihtiyâç malzemesi değildir. Hanımın, kendi üzerinde [gerçekten tasarruf sâhibi] ise kurban nisâbına dâhil ediliyor ve kurban kesiliyor.
2- Erkekler, kısa kollu, atletle, donla namâz kılıyorlar. Böyle, namâz olur mu?
Kısa kollu ve atletle namâz kılmak mekrûhdur. Hanefî mezhebinde kolları da, ayakları da, başı da örtmek sünnetdir. Açmak ise mekrûhdur. Kadınların ise, el ev yüz hariç bütün bedenini örtmesi gerekir. Kadınların ayaklarının namâzda görünmesi [zayıf] bir kavle göre mekrûh, bir kavle göre de namâzı bozar, buyuruluyor. Sert-i avret farz, diğer bölgeleri örtmekse sünnetdir. Terk edildiği zamân tahrîmi mekrûhdur. Hatta böyle donla, atletle namâz kılınacak olursa, bu, Allahü teâlânın ve Peygamber efendimizin emri ile dalga geçmek olur. Bu ise, îmânı bile götürür. Çok tehlikelidir. Onun için çok dikkat etmek lâzım.
3- Hacamatın zamânı var mı? Büyüye ve benzeri şeylere karşı olurmuş, doğru mu?
Öyle değildir. Hacamat, kan aldırmak demektir. Kamerî ayların 17, 19, 21, bu günlerde hacamat olunur. Bu günleri takip etmeli ve bu günlerde yapmalıdır. Tavsiye edilmiştir. Bir çok faydaları zikredilmiştir.
4- Sandalyede namâz kılanlara anlatınca, (Ayak uzatmak ayıp olur, onun için yapmıyoruz) diyorlar. Bu konuda neler söylersiniz?
Allahü teâlânın emrini değiştirmek ayıp olmuyor mu? (Ayakta duramayan oturarak kılsın. Eğer diz üstü oturamıyorsa bağdaş kursun. Bağdaş da kuramıyorsa ayaklarını kıble istikâmetine karşı uzat!). Dînin sâhibi böyle emrediyor.
5- Yeni bir araba aldık. Kazadan, belâdan def için bir hayvan kessek, dedik. Bu adak mı oldu?
Adak olmadı. Bir hayvan kesmeyi haber verdiniz. Kesmezseniz bir şey lâzım gelmez. Ev aldıktan, araba aldıktan sonra kesilen hayvan veyâhud da hastası iyi olduktan sonra kesilen hayvan şükür için kesilir, adak hükmündedir, adayan yiyemez. Adayanın hanımı, çocukları, annesi, babası da yiyemez.