1- İmâm akşam namâzının farzını kıldırırken, üçüncü rekatde sessiz okuyor. O anda biz ne yapacağız?
Hanefî mezhebindekiler hiçbir şey yapmayacak. Îmâmın okuduğu, bizim de okuduğumuzdur. Bizim okumamız mekrûhdur. Ama şâfiî mezhebindekilerin okuması farzdır. Mâlikî mezhebindeki olanların da okuması müstehabdır. Hanefî mezhebinin dışındakiler okuyor. Sadece Fâtiha okuyorlar.
2- Kadın, kocasından izinsiz anne babasına gidebilir mi?
Orada erkeğin dahli yoktur. Evet, kadın kocasından izinsiz bir yere gidemez, ama onların istisnâları var. İlim öğrenmeye gidebilir. Annesini, babasını görmeye mâni olamaz. Anne baba muhtaçsa, hastaysa, (Benim rızâm yok, gidemezsin) diyemez.
3- Saç ektirmek uygun mudur?
Ektirilebilir, câizdir.
4- Sizden öğrendiklerimi, gençlere anlatmaya çalışıyorum. Sünnetler yerine kaza kılma meselesine karşı çıkıyorlar. Sizin işinizin zor olduğunu anladım. Neler söylersiniz?
Doğruyu kabûl ettirmek, doğruyu anlatmak zordur. İnsanların en iyileri peygamberler ve Onların en üstünü Muhammed aleyhisselâm anlattı, insanlar karşı çıktı. Hatta Mekkeli müşrikler Peygamber efendimize Muhammed ül-emîn diyorlardı ve yalan söylemez diyorlardı. (Allahü teâlâ vardır ve birdir ve Ben Onun Peygamberiyim) buyurunca, çelişkiye düşüyorlardı. Onun için hidâyeti veren cenâb-ı Hak. Herkes kabûl edecek diye bir şey söz konusu değildir. Zaten, eğer karşı çıkmıyorlarsa, o zamân şüphe etmeniz lâzım. Çünkü doğruya muhâlefet edilir.
5- Sübhâneke, Fâtiha, Kevser ve İhlâsı biliyorum. Vitir namâzında ne yapacağım?
Sübhâneke ilk başlangıçta okunuyor. Birinci rek'atde (İnnâ a’taynâ), ikinci rek'atde (Kulhüvallâhü), üçüncü rek'atde Felak sûresini ezberleyebilirseniz, ezberleyin. Ezberleyinceye kadar da, yine üçüncü rek'atde İhlâs sûresini okuyabilirsiniz.
Abdullah bin Abbâs “radıyallahü teâlâ anhümâ” buyuruyorlar ki: “İnsanlara hayrı öğretenler için, denizdeki balıklara varıncaya kadar her şey, Allahü teâlâdan magfiret diler.”