Mübârek geceler içerisinde yeri kesin olan Regâib kandilidir. Regâib gecesi, Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesidir. Biri, perşembeye rastlamıyorsa, Regâib kandilinin yeri kesindir. Değişiklik olmuyor. Öbürlerinde oynama olabilir. Hilâl, hesâbla bulunan günde veyâ bir gün sonra görülür. Öbürlerinin bir gün sonra olma ihtimali olabilir. Ama Receb-i şerîf, çarşamba, pazartesi, salı veyâ cumartesi girdi ise, onun ilk Cuması kesindir, tereddüdü yoktur.
Regâib gecesi, Allahü teâlâ ragîbetlerde, yanî iyiliklerde, ihsânlarda bulunuyor. Receb-i şerîfin kendisi kıymetlidir. Peygamber efendimiz “aleyhissalâtü vesselâm”, (Receb Allahü teâlânın ayıdır. Şa'bân Benim ayımdır. Ramazân-ı şerîf de ümmetimin ayıdır) buyuruyorlar. Bir de, bu üç aylar içerisinde Receb ayının başka bir husûsiyyeti var. Dört aya kıymet verilmiş, hürmet edilmiş. Harâm aylar diye biliniyor. Hatta Mekkeli müşrikler bile bu aylarda harb etmiyorlardı. Receb, Zilka'de, Zilhicce ve Muharrem, bu dört ay Kur'ân-ı kerîmde de bildiriliyor. Receb-i şerîfin ayrıca böyle bir husûsiyyeti var.
Kıymetli bir geceye, kıymetli bir güne hürmet etmek, saygı göstermek günâh işlememekle olur. Yanî ibâdet edilemeyecekse, günâh işlenmesin. Bir de mübârek gecelerin bir özelliği, bir gün öncesinin öğle namâzından sonra başlamasıdır. Yanî Regâib kandilinin gecesi, bugün öğle namâzını kıldıktan sonra başlıyor. İmsâk vaktine kadar da gecesidir. Yarın imsâk vaktinden başlayarak, güneş batana kadar da günüdür. Gecesi önce gelir, günü sonra gelir. Orucu bugün tutmuş olsak zarar etmeyiz. Perşembe günleri oruç tutmak sünnetdir. Zaten öğleden sonra da gecesi başladığı için de kıymetlidir. Bugün tutanın, yarın da tutması aliyyül âlâ olur. Tek olarak Cuma günü oruç tutmak mekrûh olduğu için, bugün tutamayanın Cuma-cumartesi tutması iyi olur. Dolayısıyla Allahü teâlâ bu gece çok büyük ihsânlarda bulunuyor. Receb ayı kendisi mübârek, Regâib gecesi ile birleşiyor. Mübârek ayda mübârek bir gecedir. Yine bu mübârek ayın içerisinde [Receb-i şerîfin yirmiyedisinde] Mi'râc kandili de gelecek. İki tane mübârek gece var.
Geçen sene bu günlere kavuşanlar vardı, ama bu sene kavuşamadı. Biz de birgün kavuşamayacağız. Dolayısıyla bugünlere eriştiğimiz için kadir ve kıymetini bilmelidir. bir şey yapılamasa da, günâh işlememelidir. İstigfâr etmek için abdest almak şart değildir. Kur'ân-ı kerîm okumak istiyorsak abdest alırız. Kendimize lâzım olan ilmihâl bilgilerini okuruz. Gecenin bir kısmını [bir saât kadar] Kur'ân-ı kerîm okuyarak, namâz kılarak ihyâ edince, gecenin tamamı ibâdetle geçirilmiş gibi olur. Dolayısıyla bu gece, bir saât kadar Kur'ân-ı kerîm okuyarak, ilmihâl kitâbı okuyarak, Peygamber efendimizin “aleyhissalâtü vesselâm”, Eshâb-ı kirâmın hayatını okuyarak, kaza namâzı kılarak, kelime-i tevhîd, kelime-i temcîd söyleyerek bu geceyi ihyâ eden, gecenin tamamını ihyâ etmiş olur. Allahü teâlâ afv ve magfîret etmesi için, Muhammed aleyhisselâmın ümmetine böyle ihsânlarda bulunmuş.