1- Rabıta nedir? Nasıl yapılır?
Rabıta, bağlantı, irtibat kurmak demektir. Allahü teâlânın sevdikleri ile rabıta yapacağız. Bid'at ehli birinin kitabı okunursa, otomatik olarak onun kalbi ile bağlantıya geçilir ve bid'at ehlinin kalbinde ne varsa, okuyanın kalbine akar. Bir müddet sonra aynı o adam gibi düşünmeye ve söylemeye başlanır. Ama Ehl-i sünnet âlimlerinin, meselâ imâm-ı Rabbâni hazretlerinin (Mektûbat)ı okununca, İmâm-ı Rabbâni “kuddise sirruh” hazretlerinin kalbi ile bizim kalbimiz bağlantıya geçer ve İmâm-ı Rabbâni “kuddise sirruh” hazretlerinin kalbindeki nur, feyz kalbimize akar. Bir müddet sonra düşüncelerimiz, görüşlerimiz, o nurlar vâsıtasıyla şeffaf olur.
2- Ceza namazı diye bir şey var mıdır?
Böyle bir şey yok. Uydurulmuş.
3- Bir tanıdığım minibüsle yolda giderken bir eli direksiyonda bir eli göbeğinde namaz kıldı. Böyle namaz olur mu?
Hareketler namazı bozar. Bu namaz olmaz.
4- Türkiyede seyyidlerden, (Peygamber efendimizin torunlarından) yaşayanlar var mıdır?
Olmaz olur mu, İstanbulda da çok. İhlas Holding'de de, Tgrt'de de evlâd-ı Resûl çoktur.
5- Arkadaşım kabede deflerle zikir yapmışlar. Ben bunun yanlış olduğunu söyleyince, Peygamber efendimiz de böyle yaparmış dedi. Bu doğru mudur?
Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” Medine-i Münevvereye hicret ettiği zaman, içkinin yasak edilmesi ile alâkalı, tesettürle alâkalı âyet-i kerimeler nâzil olmamıştı ve Medine-i Münevveredekiler, kendi âdetlerine göre Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” karşıladılar. Defler çalıyorlardı.
6- Sandelyede namaz kılıyorum. Seccade serin, o size şahitlik yapacak diyorlar, doğru mudur?
Seccadede namaz kılmak diye emir yok ki. Namaz nerede icrâ edildi ise, o şahitlik yapacaktır. Sandalyada namaz kılmak câiz değildir.
7- Önceden kutlu doğum haftası diye bir şey yoktu. Yeni yeni duymaya başladık. Böyle kutlama yapmak doğru mudur?
Yok ki. Zaten bunun mâzisi üç-beş seneliktir. Mübarek gün ve geceler kamerî takvime göredir. İsmi de Mevlid Kandilidir, kutlu doğum değildir. Peygamber efendimizin “aleyhissalatü vesselam” dünyaya teşrifleri, 12 Rebî’ul-evvel ayıdır. Bu yaza da, kışa da denk gelsin böyledir.
8- Şafii mezhebindeyim akıntım var. Her namaz vakti abdest almak zorunda mıyım?
Hanefi mezhebi gibi özür sâhibi olunur. Namaz vakti girince abdest alınır. Abdest, namaz vakti ile sınrlıdır. Sıkıntıda olan hanımlar, mâlikî mezhebini taklid ederlerse, bu hâlle bir abdestle birkaç namaz kılabilirler. Abdesti bozmuyor. Gusül alırken, (Niyet ettim gusül abdesti almaya, mâlikî mezhebine uymaya) denecek. Abdestde de, namazda da taklid edilecek. 9- Niyet kalble oluyormuş, doğru mudur?
Doğru. Dört mezhebde de öyledir. İmâm-ı Rabbâni “kuddise sirruh” hazretleri de çok açık net ifâde ediyorlar. Ama Ehl-i sünnet âlimlerinden bazıları, kalbi ile niyet eden mutmain değilse, dil ile de söylenmesine izin vermişler. Ama esas olan kalb iledir.
Bütün sualler ve cevapları Günün ilâhisi
Atâ-i Horasânî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki, En güvendiğim amel olarak ilim öğretmemi, Allahü teâlânın emirlerini ve yasaklarını insanlara anlatmamı görüyorum.