1- Akika her zaman kesilebilir mi, anne baba dahil herkes yiyebilir mi?
Akîkada zamân bildirilmemiş. İstenilen zamân kesilebilir. Zengin, fakîr herkese yedirilebilir. Anne baba da yiyebilir. Herkes yiyebilir, mahzuru söz konusu değildir.
2- Çalıştığım yerde yaşça küçük olanlar gelip, (Abla üzerimize okuyuver) diyorlar. Okumamda mahzur olur mu?
Okunabilir, ama fazla yapmamak kaydı şartıyla.
3- Kayın validem rahatsız. Hocaya gitmişler, belli şeyleri yazmış, vermiş. Bu üzerinde iken, helâya gitmesinin mahzuru olur mu?
Eğer itikâdı düzgünse ve bu işi de Allah rızâsı için yapıyorsa, para karşılığı yapmıyorsa, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâplarında bildirilenleri şifâya kavuşması niyeti ile yapıyorsa, tamam. Zaten o kitâplarda bunların nasıl yapılacağı bildirilmiştir. Meselâ (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitâbında da, (Şifâ âyetleri bir tabağa mürekkeble yazılır, su dökülerek onun suyu içilir). Yahûd da, bu âyet-i kerîmeler Kur'ân harleri ile yazılır, yazısı gözükmeyecek şekilde ince naylonla [streçle] yedi defa kapatılır veyâhud da pvc, yahûd da deri kapatılmış olsa, o zamân helâya gitmenin mahzuru söz konusu olmaz.
4- Kaza, keffaret, adak gibi oruçları açıktan tutmanın mahzuru olur mu?
Riyâ olmaz. Nâfile orucunu gizlemek lâzım. Farzlarda, vâciblerde açık davranmanın herhangi bir mahzuru söz konusu değildir.
5- Paketlerde arabça yazılar oluyor. Bunlar kâğıtlar için ayrılan yerlere atılabilir mi?
İhraç ürünü diye, şimdi çok paketlerde yazıyorlar. Bunları imhâ etmek veyâ yakmak gerekir. Kâğıt imhâ makinalarında veyâ küçükse makasla inceltilerek atılabiliyor. Kâğıtlar için ayrılan yerlere de atılabilir.