1- Babam iş yerinde cep telefonu bulmuş. Arayan soran da olmamış. Bunu biz kullanabilir miyiz?
Bulan fakîrse kullanabilir. Ama sâhibi çıkınca geri vermek kaydı şartıyla. Bekleyip sâhibi çıkmayınca, bedeli fakîre verip de kullanılabilir.
2- Görümcemin akli dengesi yerinde değil. Zekât verilebilir mi?
Çocuğa harcamak üzere velîsine verilebilir.
3- Hilâli görerek oruca başlamakla alâkalı bilgi verir misiniz?
Kitâblarda, oruçla, Ramazân ayıyla, Zilhicce ayıyla alâkalı olarak Peygamber efendimizin “aleyhissalâtü vesselâm” bir hadîs-i şerîfi naklediliyor: (Oruca hilâli görerek başlayınız ve hilâli görerek de bayram ediniz). Ya'nî, Ramazân hilâlini görünce oruca başlanır, Şevvâl hilâlini görünce de bayram edilir. Dünyânın herhangi bir yerinde hilâl görüldüğü zaman Ramazân-ı şerîfe başlanır. Daha önce Osmanlılar döneminde hilâli gözetleyen merkezler vardı, ilân ediliyordu. Şimdi öyle bir durum söz konusu değil. Takvîmlere yazılıyor. Her sene olduğu gibi bir gün önce başlıyanlar oluyor. Bir gün önce mümkün değil. Dünyânın bir yerinde gözükürse, Ramazân başlamış olur. Diğer müslümanlarda başlamış olur. Ama Zilhicce ayı öyle değil. Herkes bulunduğu yerden görecek. Türkiyeden Zilhicce hilâli görülünce, kurban ona göre kesilecek.
4- Oruç tutarken imsâkda yeme-içmeyi kesiyoruz. Doğru mu yapıyoruz?
Oruç tutarken ihtiyatlı hareket etmeli ve Türkiye takvîminin bildirmiş olduğu imsâk vaktinde yeme, içmeyi bırakmalıdır. Eğer Türkiye takvîmi yoksa, NamazVakti.com adresine girip; kendi vilâyetimizi, kazamızı yazarak çıkartabiliriz. Hâl böyle iken, elimizdeki bu imkânları kullanmazsak, yarın âhiretde Allahü teâlâ bunun hesâbını sorar.
5- Tazminat almanın uygun olmadığını öğrendim. Kredi kartı borçlarımı, iş yerinden ayrılırken aldığım tazminatla ödeyip, sonra bunu iş yerine ödesem olur mu?
İş yerinden ayrılırken, iş yeri hediye diye vermiş olsa, ayrılan kimse almak için uğraşmadan verirlerse, o zamân problem olmaz.
Süfyân-ı Sevrî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Oruca devâm et. O, kötülük kapısını kapalı tutar. İbâdet kapısını açar.