1- Bir rahatsızlığından dolayı beş kez doktora gittim. Ama şifa bulamadım. Şifa ayetleri olarak bize bileceğiniz bir şeyler var mıdır?
Şifâ için bildirilen âyet-i kerimeler, duâlar var. Bunlar da birer sebeptir. Rabbimiz hangisinden şifâ gönderir, biz bilemeyiz. Dînimiz, her ikisini de emrediyor. Doktora gitmemizi, ilaç almamızı, şifâ için bildirilen âyet-i kerime ve duâları da okumamızı, bildirildiği tarife göre yapmamızı tavsiye ediyor. Bu konuda (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)de veya (İslâm Ahlâkı) kitâbında şifâ için bildirilenler var. Şifâ âyetlerinin hangi sûrelerde olduğu yazılıdır. Cenâb-ı Hak, şifâ âyetleri sebebi ile de şifâ gönderebilir. Çünki çok hastaların bu sebeple iyi olduğu vâkidir.
Hastalığı yaratan da cenâb-ı Haktır, şifâyı veren de cenâb-ı Haktır.
2- Ondört yaşındayım. Dinimi öğrenmek için hangi kitabı okumalıyım?
Elinizde (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitâbı yoksa, alma gücünüz de yoksa, bize maille ulaşabilirseniz maille veya telefonla ulaşıp adres bildirirseniz, biz size (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitâbı göndeririz. Hakîkat Kitâbevi bu hizmeti yapıyor. (İslâm Ahlâkı) kitâbını da okuyabilirsiniz. İhlâsınızın kuvvetli olmasını, harâmlardan soğumayı arzû ediyorsanız, İmâm-ı Rabbânî “kuddise sirruh” hazretlerinin (Mektûbât) kitâbını okursunuz. Hakîkat Kitâbevinin kitâplarını okursanız, hem kendinize, hem de başkalarına faydanız olur.
3- Beyim vefat etti. İki tane kızım var. Beyimden kalan kira gelirlerini ben alıyorum. Kızlarımın kurban kesmesi gerekir mi?
O evlerde 1/8 de hisseniz var. Kızlarınızın daha fazladır. Eğer kocanızın hayatta anne babası varsa, 1/6 bunların da hisseleri var. Kocanızın erkek kardeşleri de varsa, onlar da belli ölçüde devreye girebiliyorlar.
Kadının üzerinde ev varsa, bu kurban nisâbına dâhildir. Kıt kanaat geçiniliyorsa, ruhsattan istifâde edilerek kesmezsiniz.
4- Yatalak olan anne babaya erkek mi, kız evlat mı bakması gerekir?
Anneye kız evlâdın bakması daha ehvendir. Baba yatalaksa, erkek evlâdı varsa, şartlar da müsâitse, erkek evlâdın bakması daha ehvendir.
Evlât anne babanın, anne baba da evlâdının mahrem yerine bakamaz. Mahrem hizmetlerde, yabancı da, kız veya erkek evlât da, zarûret miktarı kadar avret yerini açıp, temizleyip, hemen kapatır.
5- Piyasada bir sürü ism-i azam duası var. Siz hangisini tavsiye edersiniz?
İsm-i azam olarak bildirilenlerin hiçbirisi hakkında kesin olarak ism-i azamdır denmiyor. Meselâ, Âyet-el-kürsinin içerisinde de ism-i azam var. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâplarında nakledilenleri hüsn-i zan ederek okumalı. Kesin şu denmemiş, gizlenmiş.
Ebû Bekr-i Verrâk“rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Allahü teâlâ ile kendi aranda doğruluğu, halkla kendi aranda da yumuşaklığı sağla.