1- Bir hanım, hayz veyâ nifâs hâlinde iken, ilmihâl veyâ ahlâk kitâplarını okuyabilir mi?
(Tam İlmihâl-Se’âdet-i Ebediyye), (Fâideli Bilgiler), (Hak Sözün Vesîkaları), (Herkese Lâzım Olan Îmân), (İslâm Ahlâkı), (İngiliz Câsûsunun İ'tirâfları), (Şevâhid-ün Nübüvve), (Menâkıb-ı Çihâr Yâr-ı Güzîn), (Kıyâmet ve Âhıret), (Cevâb Veremedi) okuyabilir, mahzuru yok.
2- Hatim okuyana hediye verilebilir mi?
Pazarlık yapılmadı ise verilir. Okuyanan Allah rızâsı için okumalı, okutan kimse de Allah rızâsı için vermelidir. Pazarlık yapılırsa, ikisine de harâm olur.
3- Okul gereği saçımı açıyorum. Mahzuru olur mu?
Zarûri eğitimler var. Zarûri eğitimde bülûğa erenin peruk takması lâzımdır. Hiçbir zamân mâzeret değildir. Harâm işlemeye hiç kimse izin veremez. Zarûri eğitimin dışında yapılan, zaten zarûret değildir. Ama öyle bile olmuş olsa, mutlaka peruk takmalıdır. Din, Allahü teâlânın dîni. Kitâpta öyle bildiriliyor. Kim yaparsa yapsın harâmdır.
4- Şâfiî mezhebindeyim. Kazaları kılarken, (Sünnetine) de desem, olur mu?
Şâfiî mezhebinde, sünnetler iki rek'atde bir selâm vermek sûretiyle kılınır. Hanefî mezhebini de düşünerek öyle niyet etmiş olsanı, sünnet sevâbı da hâsıl olur. Mâlikî ve hanbeli mezhebinde de, kazaya kalan namâz borcu bitmediği süre içerisinde nâfileleri kılmaları harâmdır, günâhdır. Ama kazaya niyet edince, hanefî mezhebine de niyet ederek sünnete de niyet edilmiş olsa, bir mahzuru olmaz.
5- Teyzem yeni evlendi. Beyi, başını örtmesine izin vermiyor. Ne yapmalıdır?
Evlenirken dînini bilen niye aranmıyor? Sonra da böyle sıkıntı çekiliyor. Evlenmek ille şart mı? Adam, din, îmân bilmiyorsa niye evleniliyor? Yarın, doğacak çocuklarını nasıl terbiye edecek? Zor bir hâdisedir. Kocanın, ananın, babanın Allahü teâlânın emrine müdâhale yetkisi yoktur. Tavîz vermeyecek. Bu, Allahü teâlânın emridir.
Atâ-i Horasânî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Cehennem'in yedi kapısı vardır. Bunlardan en pis kokan, ateşi en şiddetli olan, haram olduğunu bildikten sonra zinâ yapanlara âid olandır.