1- Müşrik ve kafir kime denir?
Kâfir, genel ismidir. İnkâr eden mânasındadır. Müşrik de, Allahü teâlâya ortak koşan demektir.
2- Sizden niyetin kalb ile yapılacağını duydum. Şimdi bende içinden niyet ediyorum, doğru mudur?
Ne yaptığını bilmek, ne kıldığını bilmek gerekir. Bunu da ancak kalble yapan toparlayabilir. Dil alışmış, meleke hâline gelmiş olabilir. Esâs olan, farz olan kalble niyettir.
3- Abdest alırken nerede niyet edeceğiz?
Dört mezhebde de yüzü yıkarkendir. Yalnız mâlikî mezhebinde eli yıkarken de niyet edilebilir. Diğer üç mezhebde abdestte ve gusülde niyet farzdır. Ama hanefî mezhebinde sünnettir. Gusülde, mâlikî mezhebinde gusle başlarken niyet edilir. Hanefî mezhebinde, guslün sünnetlerinden olan abdesti alırken, yüzü yıkarken yapılır.
4- Yaptığı işe haram karışıyor ise, o kişinin kazandığı para haram mı olur?
Harâm karışınca onun kazancı da bereketsiz olur. Fiilin kendisi de harâmsa, o zaman kazanç da harâm olur. Harâmla helâl karıştığı zaman, bu kimsenin kazancına da mülk-i habis deniyor. Mubah, helâl iş yapılıyor da, kendisi harâm işliyorsa veyâ harâm olan bir işte, kendisi helâl ve mubah olan bir iş yapmaya çalışıyorsa, o zaman o kazanç da bereketsizlik hâsıl olur.
5- Toplu taşıma araçları çok kalabalık olduğu için günaha giriyoruz. Bu günahlara o işletmenin başındakiler de ortak olurlar mı?
Elbette. Müslümânsa tabiî ki. Müslümân değil ise, öyle bir düşüncesi olmaz. Müslümândır, ama bulunduğu ülkedeki şartlar, kanûnlar onun öbür türlü yapmasına mâni oluyordur. O bölgede, ülkede yaşayan insanlar, hidâyete erer, islâmiyyeti öğrenirse, zaten onlara uygun olanı da cenâb-ı Hak onlara gönderir. Onların başına, onların inancına uygun olan âmirler de gönderir.
6- Nazar gözden çıkan bir şua diye biliyoruz. Telefonda da nazar değer mi?
Orada da nazar değme durumu söz konusu olabilir. Ama mutlak değildir. Onun için de nazar duâları var. Bunları her zaman için de okumalıdır. Nas, Felâk sûrelerini okuyup, üzerine üflemelidir. Bir de (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)de, E’ûzü bi-kelimâtillâhittâmmeti... diye başlayan taviz, duâ var, nazar için okunur.
7- Akrabamıza piyangodan para çıktı. Bu parayı ne yapması gerekir?
Fakîre verilir. Aldığı için de tövbe istigfâr edecek. Din-i islâm hizmet eden yere de verilebilir. Fakîre verildiği zaman, fakîr de bunun böyle bir yerden geldiğini bildiği hâlde Allahü teâlâ razı olsun dese, bu da Amin dese, ikisinin de îmânı gider.
8- Babam sabah namazının sünnetini evde kılıp camiye gidiyor. Yolda arkadaşları ile konuşması uygun mudur?
Yolda arkadaşları ile konuşması sünneti iskat eder. Câmiye gittiğinde imâm efendi Kur'ân-ı kerim okuyorsa onu da dinleyebilir. Tefekkür edebilir, bunlar mâni değildir.
9- Ahirette tanımadığımız kişilerden hakkımızı nasıl alacağız?
Biz tanımayabiliriz. Yapılanların hepsi kayda geçiyor. Kirâmen kâtibîn melekleri vâsıtasıyla kayda alınıyor. Orada hiçbir şey gizli saklı değildir.
10- Aile mezarlığındaki ağaçların meyvelerinden yiyebilir miyiz?
Orası onun mülküdür. Dolayısıyla onlara âittir.
11- Kadın ve erkek aynı odada namaz kılamaz diye duydum, doğru mudur?
Hem olur, hem olmaz. Birbirine yabancı olan kadınla aynı odada kalmaz halvettir, harâmdır. Cemaâtle namâz kılınırken bir kadın gelse, erkeklerin safına dursa, sağındaki solundaki erkeğin namâzı gider. İster mahremi olsun, ister olmasın, erkeklerin safına bir kadın gelirse, o olmaz.
12- Annem veya babam benden bir bardak su istese, benim bunu getirmemin hükmü nedir? Getirmezsem günaha girer miyim?
Günâha girersiniz, vâcibtir buyuruluyor.
Ebû Bekr Verrâk “rahmetullahi teâlâ anh” buyuruyorlar ki, İnsanlarda üç sınıf önemlidir: Devlet adamları, âlimler ve zâhidler. Devlet adamları bozulunca, halkın huzûru bozulur. Âlimler bozulunca, halkın dîni zayıflar. Varını yoğunu Allah yolunda harcayan zâhidler bozulunca da, ahlâk fesâda uğrar. Devlet adamlarının kötülüğü zulüm ile, âlimlerin bozukluğu hırs ve tamah ile, dünyâya düşkün olmayanların, zâhidlerin bozulması da riyâ ve gösteriş ile olur.