1- Ramazan-ı şerifte vefat etmek hakkında bilgi verir misiniz?
Çok büyük devlet, çok büyük ni'metdir. Çünkü Ramazan-ı şerifde vefat edenlere kabirde süal sorulmuyor. Kâfirler olarak ölene de sorulmuyor. Ramazan-ı şerif öyle bereketli bir aydır. Cuma gecesi vefat edenlere de sorulmuyor. Ancak o gece geçince kâfire ve fâsıka tekrar başlıyorlar. Ramazan-ı şerifde de îmânsız öleninki de, Ramazan-ı şerif bittikten sonra başlıyor. Ama îmânlı giden için çeşitli müjdeler var. Ramazan-ı şerif geçtikten sonra da hesâp sorulmaz, başladığı gibi gider deniyor.
2- Babam vefat ettiğinde karnına koyduğumuz bıçağı kullanabilir miyiz?
Bir mahzuru söz konusu değildir.
3- Ablam namaz kılmıyor, oruç tutmuyor. Zekatımı ona verebilir miyim?
İkisi yanyana gelince tehlikeli. Oruç tutup namaz kılmıyorsa, oruç yine alâmetidir. Oruç da tutmuyor, namaz da kılmıyor, müslümanım demesinin de bir kıymeti olmaz. Çünkü müslüman olabilmesi için, İslâmiyetin emirlerinden birisine değer ve kıymet vermesi lâzım. Zekât verilirken, Kur'an-ı kerimde açık net nereye verileceği yazılıdır. Sekiz sınıftır. Bu sınıfın birisi sonra nesh edildi, yürürlükten kaldırıldı. Bu yedi sınıftan da bir tanesi yok. Bunların müslüman olması şart. Akraba da olsa, müslüman değilse zekât, sadaka-i fıtır, yemin keffareti verilmez.
4- Oruçluyken saç boyanır mı?
Boyanır, mahzuru yok. Sağlam deri üzerine sürülen merhem bile oruca zarar vermez. Hatta sürüldüğü zaman vücut onu emse bile. Ama açık yaraya konan orucu bozar.
5- Muayyen günümde bir dengesizlik var. Bazen şiddetli geliyor. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Dört mezhebde de temizlik müddeti onbeş günden az değildir. En az onbeş gündür. Her ay da muayyen günleri değişebilir. Hanefi mezhebinde onbeş gün temizlik müddeti geçtikten sonra üç gün arka arkaya birer damla gelse bile, hayz başlamıştır. Hanefi mezhebinde on günden sonra gelen de istihaza olur.
6- Allahü teala Kuran-ı kerimde bazı şeyleri niçin yemin ederek bildiriyor. Açıklar mısınız?
Allahü teâlâ bunu kuvvetlendirmek için bildirmiyor. Tefsir kitâplarında çok değişik ilgiler veriliyor, bunların açıklamaları var. Sebep ve hikmetleri var. Bugün insanların kullandığı manâda değildir.
Ebû Midyen Mağribî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki, Kalbinde, kendisini kötülükten koruyan bir kuvvet bulunmayan kimse, harâb olmuştur.