1- Kelime-i tevhîdi, (Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah) diye çekiyorum. Bid'at olur mu?
Hayır, olmaz. Niçin olsun ki? Kelime-i tevhîd çekerken, doksandokuz defa (Lâ ilâhe illallah), yüzüncüde (Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah) denir, ifâdesi kitâblarda var. Ama hepsini de, (Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah) demiş olsak, hiçbir zararı yok, buyruluyor.
2- Mezârlığa su dökmek doğru mudur?
Gerek yok. Zaten ilk defnde, toprağın yerleşmesi için yarılır ve su dökülür. Kitâplarda bu şekilde bildiriliyor. Kabrin üzerine çiçekler [ağaç, gül, çam, benzeri şeyler] ekmek câizdir, faydalıdır. Yatana faydası olur. Hadîs-i şerîfde de zikrediliyor. O ağaçların, nebâtâtın susuzluğunun giderilmesi ile hâsıl olan ecr de, kabirdekine hediyye edilir. Yoksa kabrin üzerine su dökmenin herhangi bir anlamı söz konusu değildir.
3- Namâz kılarken baş parmaklar, burun deliklerine girecekmiş. Doğru mu?
Birisi uydurmuş. Baş parmak da, diğer parmaklar da bitişik, kıble istikâmetini gösterecek şekilde düz durur.
4- Nevşehirliyiz. İstanbulda ikâmet ediyoruz, ama Nevşehirde evlendik. Memlekete kurban bayramında gittiğimizde, seferîlik durumumuz ne oluyor?
Nevşehirde evlendiğiniz için, vatan-i aslîniz orasıdır. Dolayısıyla, kurban bayramında memlekete gittiğiniz zamân orada mukîm olursunuz. Kurbanlarınızı rahatlıkla kesebilirsiniz. Herhangibir problem olmaz.
5- Üç İhlâs, bir Fâtiha okurken sırası nasıl olacak?
Sûre olarak okunursa, Kur'an-ı kerîmdeki sırasına göredir. Önce Fâtiha okunur, sonra üç İhlâs okunur. Ama kitâblardaki yine buyuruluyor ki, Fâtiha-i şerîfe duâ olarak İhlâslardan sonra da okunabilir. Yani üç İhlâs, bir Fâtiha da okunabilir. Bir Fâtiha, üç İhlâs şeklinde de okunabilir. İkisi de câizdir.