1- Doktor söylemediği hâlde, içinde alkol olan şurubu ilaç olarak kullanabilir miyiz? Her doktorun söylediği de hüccet değildir. İnsan kendi tecrübesi ile veyâ hâzık olan, o konuda mütehassıs olan birisinin sözü ile de ilâç olarak kullanılabilir. Kendisine iyi gelmiş ise, içinde alkol olmuş olsa bile ilâç olarak kullanılabiliyor.
2- Kadir, Kudret gibi isimler, Allahü teâlânın sıfatları olarak geçiyor. Bunları insanlara isim olarak konmakta mahzur var mıdır? Kullanılabiliyor. Çünkü Allahü teâlâ, Kadir, Kudret [gücü yetmek anlamında] kullarına da vermiştir. Ganiyy olmak, yaratmak ve kibriyâyı [büyüklük] hiçbir kuluna vermemiş. Bunun dışındakiler kullanılabilir.
3- Lâ havle... nedir? (Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil’aliyyil’azîm). Buna kelime-i temcîd denir. Bir hadîs-i şerîfde, (Lâ havle velâ kuvvete okumak, doksandokuz derde devâdır. Bunların en hafîfi, hemmdir). Hemm de, kederdir buyuruluyor. Sinir hastalığına yakalanmış olanlar Lâ havle... yi Besmele ile, (Bismillâhirrahmânirrahîm ve lâ-havle ve lâ-kuvvete illâ billâhil’ aliyyil’azîm) en azından günde yüz defa okumalıdır.
4- Marketten aldıklarımızın toplam fiyâtı kasada belli oluyor. Bu alış veriş olur mu? Zaten orada hepsinin fiyâtları da yazılıdır. Onu kabûl edince, o alış veriş olur.
5- Mezî ve vedî için gusül gerekir mi? Mezî ve vedî için gusül gerekmez. Sadece menî için gerekir. Ama mezî için sadece hanbeli mezhebinde gusül gerekir buyruluyor.
Hazret-i Ali “radıyallahü teâlâ anh” buyuruyorlar ki, Akıllı; şehvetten uzaklaşan, âhireti dünyâ ile değişmeyendir. Akıllı, yalnız ihtiyâcı kadar ve delîlle konuşur, sâdece âhiretinin ıslâhı için çalışır. Akıllı, günâhlardan sakınır, ayıblardan uzak durur. Cömertlik günâhları siler, kalblere sevgi eker.