1- Köyde uşur unutulmuş. Kimse uşrunu vermiyor. Bu konuyu köylülere nasıl anlatmalıyız?
Kalbde ehl-i sünnet itikâdı, o nur olunca duramıyorsunuz. Uşru inkâr küfürdür. Çünki Kur'an-ı kerimde emrediliyor. Hadis-i şeriflerle de açıklanmış. Toprak mahsulü zekâtının da mutlaka verilmesi lâzım. Bir kimsenin on kile buğdayı çıksa, bir kilesini uşur olarak vermesi lâzımdır. Bir kilesini vermezse, o bir kile değil, on kilenin tamamı harâm olur. Bunu anlatırken, (Kitâpta böyle okumuştuk) diye önce nabız yoklanır. Sonra bu tekrar edile edile, akl-ı selim sahipleri araştırmaya geçerler. Kitâp verilir. Birkaç kişi bile kurtulsa kârdır.
2- Hanımım sekiz aylık hamile. Ramazanda oruç tutması gerekir mi? Orucu tutamazsa fidye mi vermemiz gerekir?
Dînimiz, hamile olanlara izin vermiş. Çocuk emziren hanımlara izin vermiş. Yani, zor geliyorsa tutmayabilirler. Fakat gizli yemelidir. Yani, böyle özürü olanlar da alenen, açık açık yememelidir. Hasta, seferi olanlar da aynı şekildedir. Hamilelik, çocuk emzirme bittikten sonra kısa günlerde, meselâ kasım, aralık aylarında bunları kaza edecek.
3- Beyim ile ayrıldık. Fakat şimdi tekrar bir araya gelmek istiyoruz. Şafii mezhebi taklid ederek nasıl nikah yapılır?
Şafii mezhebinin, nikâh akdi yapılırken bildirdiği şartlar ağırdır. Hanefi mezhebinde o kadar değildir. Bulüğa ermiş bir erkek ve bulüğa ermiş bir kız, iki erkek şahit yanında, kendilerinin anne ve babalarının haberleri olmadan nikâh akidlerini yapsalar, hanefi mezhebinde sahih olur. Hatta veli şartı yok. Kızın babasının o mecliste olma şartı yok. Şahitlik yapanların sâlih olması, beş vakit namaz kılmaları şartı yok. Fâsıklar da şahit olabiliyor. Ama imam-ı Şâfii hazretlerinin şartları ağırdır. Kızın velisinin mecliste hâzır olması lâzmdır. Hatta velisinin bile sâlih olması şartı getirilmiş. Şahitlerin ikisi de erkek olacak, ikisi de beş vakit namazını kılmış olacak. Sâlih olacak, açıkça günâh işlemeyecek. Nikâh yapılırken tezvic, nikâh kelimeleri telâffuz edilecek. Önceki nikâh akidleriniz hanefi mezhebine göre uygun, fakat şafii mezhebine göre uygun değil ise, yeniden şafii mezhebine göre nikâh akdi yapılabilir.
4- Bir kimse evli değiliz derse, bu talak olur mu? Olursa talak-ı rici mi, yok bain talak mı olur?
Bir defa söylendi ise, bağın birisini kopartır.
Ebû Osmân Hîrî “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; Üç şey düşmanlığa sebeb olur: Mala tamahkârlık, insanların ikrâmlarına düşkünlük göstermek, insanların göstereceği îtibâra önem vermek!