1- Erkek, hanımına hakâret ettiği zaman, nikâha bir zararı olur mu?
Hakâretin durumuna göre değişir. Nikâh akdini fesh edecek kelimeler bellidir. O kelimelerden birisini söylemediği müddetçe, sövse de, hakâret etse de, bunlar nikâh akdini fesh etmez. Nikâh akdini fesh edebilecek kelimeler zikredilirken, [kinâye sözler deniyor] meselâ (Def ol, git) dedi. Kızgınlığına, [şu anda gözüm görmesin manâsında] söyledi. Boşamak niyyeti ile bunları söylemediği müddetçe de, yine bunlar bile nikâh akdini fesh etmiyor. Hayvanların isimlerini sayarak, vücûdundaki bir noksanlığı [topalsa, âmâ ise] ile hakâret edilmiş olsa bile, karşı taraftaki incitiliyor, kul hakkıdır, günâhdır. Bunlarla helâlleşmek gerekir. Ama bu sözler nikâh akdini fesh etmez. Yanî nikâha bir zararı olmaz. Yalnız, dîne, îmâna sövülürse îmân gider. îmân gidince ona bağlı olarak da nikâh da gider. O hâlden tövbe ve istigfâr edecek ve ondan sonra da tecdîd-i îmân ve tecdîd-i nikâh yapacak.
2- Hanım, (Çocuğum askerden dönerse câmide etli pide dağıtacağım) dedi. Bunu mevlid şeklinde yaptırırsak olur mu?
Bu adakdır. Bunu böyle yapması lâzımdır. Mevlid şekline de dönüştürülebilir ama, hanımınızın adağının yerine gelmesi için, bunların fakîre verilmesi lâzımdır. Çünkü câmiye gelenlerin hepsi fakîr olmayabilir. Zengine verilmez. Zengin olduğunu bildiğimiz hâlde verirsek, bedelini ödemek mecbûriyyetinde kalırız. Çünkü, bu artık bir ibâdet oluyor. Eğer hanımınızın da on, yirmi tane etli pide yaptıracak gücü varsa, yanî maddî durumu müsâid ise, çocuk askerden geldikten sonra bunu yerine getirmek vâcib olur.
3- Kız çocuklarının bisiklete binmesi uygun olur mu?
Uygun değildir. Erkeklerin bile uzun süre binmesi sağlık açısından zararlıdır. İhtiyâcın dışında olmadığı müddetçe yapmamalıdır. Kız çocuklarına da yaptırmamalıdır.
4- Müziğin dînimizdeki hükmü nedir?
Bu konuda, imâm-ı Gazâlî hazretlerinin (İhyâ-ül-ulûmiddîn) kitâbında ve (Kimyâ-i se’âdet) kitâbında tegannî ve müzik bahsi var. Ayrıca (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitâbında da tegannî ve müzik bahsi var. Çok geniş ve uzun anlatılmış. Hadîs-i şerîflerde bildiriliyor. Çalgıların hepsinin ismi mizmârdır ve bunların hepsi yasak edilmiştir. Harâmdır.
5- Orucu kasden bozana altmışbir oruç gün yeter mi?
Herhangi bir sebep olmadan, sebepsiz orucunu bozana [buna kasd deniyor] altmış gün keffâret gerekiyor.
Ebü'l-Hayr Fârûkî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Din bilgisini öğreniniz. Geliş-gidişlerinizde, oturup kalkmalarınızda, kısaca her vakit, kalbinizi Allahü teâlâyı anmak ve hatırlamakla meşgul ediniz. Böylece dâimâ Allahü teâlâyı anma ve hatırlama hâli, melekesi hâsıl olur.