1- Arkadaşımın annesi vefât edince kelime-i tevhîd okumuşlar. Bir hoca da, (Kur'ânın neresinde yazıyor) demiş. Bu konuda neler söylersiniz?
Hadîs-i şerîflerde var. Kur'ân-ı kerîmde tabiî ki yazmıyor. Hoca kılıklı bu adam, vehhâbî itikâdındadır ve mezhebsizdir. Buna itibâr etmemelidir. Peygamber efendimiz “aleyhissalâtü vesselâm”, açık ve net bir şekilde, bir hadîs-i şerîfde buyuruyorlar ki, (Ölen bir kimse, denize düşmüş, yüzme bilmeyip imdâd diye bağıran kimsenin hâline benzer. Ona Kur'ân-ı kerîm okuyarak, sadaka vererek yardımına koşun). Bir kimse ibâdetlerini yaptığı zamân, hanefî mezhebinde, namâz, oruç, zekât..., hepsi dâhil, bunların sevâbını başkasının hânesine gönderebilir. Cenâb- Hak da, onun hânesine yazar. Dünyâda çalışmadan hediye geliyor ya. Bu adamların itikâdı bozuktur, bunlara itibâr edilmez.
2- Bir hanım olarak, insanlara faydalı olmak istiyorum. Neler söylersiniz?
Önce biz kendimize faydalı olacağız. (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)yi hazm edeceğiz. Sonra da Allahü teâlânın dînini, Allahü teâlânın kullarına anlatırken, Allahü teâlâ yardımcılar ihsân eder. Sabırlı olmalıdır.
3- Kadınların namâzda ayaklarını örtmesinin lâzım olduğunu biliyoruz. Peki, çorabın delik olduğunu bilmeden kılsak, namâz olur mu?
Kadınların, hanefî mezhebinde ayaklarını da örtmesi lâzım. Eğer açık olursa, namâzı sahîh olmaz. Erkeklerin ki mekrûhdur. Çorabın delik olduğu bilinmeden kılınırsa, namâz olur. Örtünmesi gereken uzvun, dörtte biri, bir rükün miktarı açık kalırsa, namâzı fasîd olur. Çorap delikse, zaten dörtte biri değildir.
4- Kedi beslemek sünnet midir?
Hayır, değildir. Kedi sevgisi îmândandır, ama öyle bir hüküm kitâblarda söz konusu değildir.
5- Keffâret orucu tutmak istedim ve başladım. Niyet ederken, (Niyet ettim, 61 gün keffâret orucuna) diyorum. Doğru mu yapıyorum?
Ona gerek yok. Altmış gündür. O biri de zaten kazadır. (Niyet ettim, keffâret orucuna) demeniz kâfidir. Keffâret ve kaza oruçlarında, niyetin zamânını öğrenmek gerekir. Çünkü orucun üç tane farzı var. Bu, Ramazân ayı için de geçerlidir. Ramazân ayının dışında tutulan keffâret oruçları, kaza oruçları, yemîn keffâreti oruçları, adak oruçları için ve bütün nâfile oruçlar için geçerlidir, değişmez. Kaza ve keffâret oruçlarının niyeti imsâk vaktinde bitiyor. Nâfile ve Ramazân oruçlarının niyet zamânı ertesi gün öğleye bir sâat kalana kadar devâm ediyor. Ama imsâkdan sonra bir şey yememek ve içmemek kaydı şartıyla.