1- Kaza namazı olan kimse tesbih namazı kılabilir mi?
Kılmaz. Dört mezhebde de böyledir, hanefide de böyledir. Zaten diğer üç mezhebde kazaya kalan namaz borcu olanın, tesbih, teravih namazı, beş vakit namazın sünnetleri dâhil, bütün nafilelerin hepsini kılması, bunlarla meşgûl olması haramdır, günahtır. Acilen bunun kaza borcunu ödemesi lâzım. Hanefide de kabul olmaz. Dolayısıyla dört mezhebde de nafile namaz borcu olan kimse nafile kılamaz. İstihare namazı kılınabilir.
2- Hanefi mezhebinde olup da, diş dolgusu sebebiyle gusülde maliki mezhebini taklid eden bir kimse niçin namaz ve abdeste de taklid ediyor?
Abdest ve namaz gusle bağlıdır. Bizim guslümüz mâliki mezhebine uygun olduğu için, abdestimiz ve namazımızın da mâliki mezhebinin şartlarını taşıması lâzım.
3- Hayızlı iken maliki mezhebi taklid ederek Kuran-ı kerim okuyabilir miyiz?
Caiz değildir. Burada ihtiyaç yoktur. Muayyen zamanının dışında kendisine lâzım olacak şeyleri öğrenebilir.
4- Peruk takılabilir mi?
Başka alternatif yoksa, mecbur kalınırsa, kendisinin çocuklarının nafakasını temin edecek olan, başı örterek de iş bulamayan, mecbur kalan, peruk takar. (Ya Rabbi! Bana dinimin emirlerini yerine getirebileceğim şekilde bir iş nasib et) diye de dua etmesi lâzımdır.
5- Kibir için bir dua var mıdır?
Yok. Kibirle mücadele vardır. Çünkü nefsden kaynaklanan bir özelliktir. Hemen dua okumak suretiyle gitmez. Önce kibrin ne olduğunu anlamak gerekir. Bunun için de Hakîkat Kitâbevinin yayınlamış olduğu (İslâm Ahlâkı)nda kibir bahsi var. Defalarca okumalıdır. Orada tedâvileri bildiriliyor.
6- Namazdan sonra okunacak dualar nelerdir?
Meselâ öğle namazının son sünnetini kıldık, selam verir vermez, (Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zelcelâli velikrâm) okumak sünnettir. Sonra üç defa, (Estagfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh) okunur. İstigfârdan sonra, Âyet-el-kürsî ve otuzüç defa (Sübhânallah), otuzüç defa (Elhamdü-lillah) ve otuzüç defa (Allahü ekber) diyoruz. Ondan sonra bir kere (Lâilâheillallahü vahdehû lâ şerîkeleh lehül mülkü ve lehülhamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr) deyip, elimizi kaldırırız. Önce, (Elhamdü lillahi Rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ Resûlinâ Muhammedin ve âlihi ve sahbihi ecma’în) denir. Bu hiç değişmiyor. Sonra dua edilir.
7- İmtihana girmeden önce zihin açıklığı için okunacak bir dua var mıdır?
Önce çalışmalıdır. (Allahümme zîdni ilmen ve fehmen) her zaman okunur.
8- Pazar günü tek olarak oruç tutulabilir mi?
Evet, tutulabilir. Cumartesi günü tek olarak tutmak mekruhtur. Cuma günü tek olarak tutmak mekruhtur diyen âlimler de var, müstehab diyen âlimler de var. Müstehab, mekruh yanyana geldiği zaman, hanefi mezhebinde o işi yapmamak evlâdır.
9- Kopya çekmek günah mıdır?
Çalışmadığın şeyi hak etmek, suç olur. Dolayısıyla, yakalanıldığı zaman cezası görülür.
10- Allah ism-i şerifi zikredince şeytan oradan def olup gidiyor da, namazda niye gitmiyor?
Namaz nefsin hoşuna hiç gitmez. Dışardaki şeytan def olup gidiyor. Namaza başlamadan önce iblis geliyor, gıdıklıyor ve gidiyor. Ondan sonra nefs devreye giriyor.
11- Bereket için hurma çekirdeği ve kabuğu taşınabilir mi?
İslâm âlimlerinin herhangi birisi bildirmiş ise, amennadır. Bizim okuduğumuz temel kitaplarda öyle bir şeye rastlamadık.
12- Vitr namazını kılarken üçüncü rekata kalktığımızda Euzü Besmele çekecek miyiz?
Hayır. Fatiha, zamm-ı sure, rükü ve secdeler yapılıyor ve namazı bitiriyoruz.
13- Biz dokuz kız kardeşiz. Birbirimize gittiğimizde kadın erkek karışık oturuyoruz. Böyle yapmamız uygun mudur?
Allahü teâlânın koymuş olduğu bir hudut var. Dînimiz ayrı oturmayı emrediyor. Biz Rabbimizin çizdiği hududa riayet ederiz. Bunun için akrabalar gelmezse, gelmesin.
14- Bidat ehli kime denir?
Ehl-i sünnetin dışındakiler otomatik olarak itikadda bid'at fırkasıdır. Bunlar bu itikadlarından vazgeçmedikleri müddetçe, îmânlarını kurtarsalar bile muhakkak Cehenneme gidecekler. Bir de amelde bid'at vardır. Peygamber efendimizin ve Onun dört halifesinin zamanında olmayan şeyi yapmak, bid'atdir.
15- Faturaları ödemelerini geciktirmek uygun mudur?
Değildir. Geciktirildiği zaman otomatik olarak fâiz bildiriliyor. Para varken bunu geciktirmek günah olur.
16- Koç adadım. Fakat para yoksa o adak sahih olmaz dediler, doğru mudur?
(Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)de adağın sahih olabilmesi için beş tana madde bildiriliyor. Bu beş maddeden bir tanesi, adadığı şeyi yapabilecek güçte olmaktır. Bu kurbansa, bu kurbanı alabilecek mülkün olması lâzımdır.
17- Beyim iş icabı hanımlarla konuşuyor, arada şakalaştığı espiri yaptığı da oluyor. Ben kıskanmıyorum, ama beyim dini yönden günaha giriyor mu?
Burada detli olacak kocanızdır. Kadın kocasını, erkek de hanımını kıskanır.
18- Oğlum ile umreye gideceğiz. Oğlum 10 gün kalıp geri dönecek ben 5 gün daha kalıp kafile ile geri dönsem olur mu?
Dönebilirsiniz.
19- Gelinim, bir evim olursa bir kurban keseceğim, demişti. Evi oldu. Şimdi nasıl hareket etmesi gerekir?
Gelininizin, adakta bulunduğu anda kendi mülkünde bu adağı yerine getirebilecek durumu var idi ise, evi olduktan sonra ilk kurban bayramında o hayvanı kesmesi lâzımdır. Vacibdir. Almadı ve kesmedi ise, artık bunun bedelini altın olarak fakirlere verir.
Hazret-i Ebu Bekr-i Sıddık “radıyallahü teâlâ anh” hazretleri buyuruyorlar ki, Allahü teâlânın sevgisini hâlis olarak tadanı, bu sevgi dünyayı istemekten alıkoyar ve bütün insanlardan uzaklaşır, kesilir.