1- Abdest aldıktan sonra, azâlarımızı kurularken bir şey okuyacak mıyız?
Bazı kitâblarda abdest duâları yazıyor. Abdestden sonra okunan duâlar bildirilmiş. Abdest bittikten sonra, üç defa İnnâ enzelnâ sûresi tavsiye edilmiştir. Vaktimiz varsa okuyabiliriz. Sevâbdır.
2- Geçen yıl nisâb miktarı param vardı. Bankaya yatırdım. Maâşımdan da koyarak belli miktar oldu. Bu paranın üçte biri kadar da borcum var. Bunun zekâtını nasıl vereceğim?
Üçte birini borcunuz olarak çıkaracak, geri kalan üçte ikisi ile nisâba mâlik oluyorsanız, onun tamamı üzerinden hesâblayıp zekâtınızı vereceksiniz.
3- Kaş almanın hükmü nedir?
Kadının olsun, erkeğin olsun, kaşlara müdâhale etmek uygun değildir. Hatta harâmdır ifâdesi geçiyor. Ama iki kaş arası, yani burun üzerindeki boşluğu almak câizdir. Hele kadınların dudak üzerindeki ve yüzdeki tüyleri alması câizdir. Kaşlara müdâhale ise uygun değildir. Hatta harâm hükmü mevcûddur. Ama kaşlar çok anormaldir, birisi ile konuşurken veyâ görüşürken karşısındakini rahatsız edecek bir durum söz konusu ise, o zamân erkek de, kadın da karşıdaki insanı rahatsız etmeyecek şekildeki müdâhaleleri câiz olur. Ona ruhsat verilmiştir.
4- Kur'ân-ı kerîmi yerinden alırken, yerine koyarken öpülür mü?
Kur'ân-ı kerîm adâbı anlatılırken bazı kitâblarda bu geçiyor. Öpülse bir zararı olmaz.
5- Kuru yer kaldı zannıyla, meselâ yüzümüzü dört kere yıkasak mâlikî mezhebinde olur mu?
Dört mezhebde de olmaz. Üç defa yıkamak sünnetdir. O zan, yanlıştır. Kuru yer kaldı zannıyla, ondan sonra beşe çıkar. Zann-ı gâlib esâsdır. Üçden fazla yıkamamalıdır. Vesvesedir.
İbn-i Atâullah “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Allahü teâlâ, her uzva vefâyı lâzım kıldı. Kalbin vefâsı; dünyâ ile meşgûl olmaması, hîle ve hased yapmamasıdır. Dilin vefâsı; gıybet etmemesi, yalan söylememesi, lüzumsuz boş şeyler konuşmamasıdır. Âzâların vefâsı; günah olan yerlere gitmemesi, müslüman kardeşine eziyet etmemesidir.