1- (Kendini erkeğe benzeten kadınlar Cennete girmeyecekler) hadîs-i şerîfini açıklar mısınız?
Zinâ eden, içki içen, temizliğe dikkat etmeyen.., bunlar bu hâlden tövbe etmedikçe veyâhud da bu yaptıklarının [eğer îmân varsa] cezâsını çekmedikçe, demektir. Meselâ, (Gıybet eden Cennetin kokusunu duyamaz), onun cezâsını çekmedikçe demektir. Ehl-i sünnet âlimleri, bu şekilde açıklamışlar.
2- Dişlerimi misvâkla temizliyorum. Kadınlar misvâk kullanabilir mi?
Misvâk, erkekler için diye anlatılmıştır. Kasınlar, sakız çiğnerken misvâka niyet ederler. Ama bütün bunlara rağmen, kadınlar da fırça kullandığı gibi, misvâk da kullanabilirler.
3- Karşı cinse şiir yazmak harâm mıdır?
İster sözle olsun, ister yazı ile olsun, bunlarla meşgûl olmak mâlâ-ya’nîdir, lüzûmsuzdur. Eğer şiir yazma kâbiliyyeti varsa, başka bir şey yazılabilir. Evlenilecekse dünür gönderilir. Evlenilmeyecekse, bu şekildeki davranışlar uygun değildir.
4- Şehvet uyandırmayan türküler dinlenebilir mi?
Şarkı veyâ türkü sözü uygun ise, çalgısız olarak dinlemek câizdir. Canı sıkılan kimse mırıldanabilir, ezgili bir şekilde söyleyebilir. Buna ruhsat, izin verilmiştir.
5- Yıldıznâme diye bir şey var mıdır?
Yıldıznâme diye bir kitâp var, ama aslı yok. Fal kitâbıdır ve içindekiler de uydurmadır. Ona bakanın da, baktıranın da, inananın da îmânı tehlikeye girer.
Yûnus bin Ubeyd “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: “Allahü teâlânın rahmeti, o kadar çok ki, bundan hiç şüphe etmiyorum. Lâkin ben, o rahmete kavuşanların arasında bulunabilecek miyim bilemiyorum. Hattâ benim yüzümden onların da rahmetten mahrum kalmalarından korkuyorum.”