1- Bir yakınım yeni evime oturursam bir koyun keseceğim diye adak adamış. Bunun üzerinden kurban bayramı da geçmiş. Şimdi ne yapması gerekir?
Kurban kelimesi kullanılmadığı müddetçe bu ömür boyu kesilebilir. Kurban kelimesi geçtiği zaman ilk kurban bayramında kesmek gerekiyor. Ona dikkat etmek lâzım. Kurban kelimesi kullanılınca hem zaman, hem de hayvanlar tayin ediliyor. Meselâ, şu işim olursa kan akıtacağım diyen, horoz da kesebilir. Kurban deyince, koyun, keçi, sığır, deveden birisi kesilir.
2- İş yerinde mescidimiz var. Namaz kılarken önümüzden geçenler oluyor. Bu durumda namazımız bozulur mu?
Önümüzden geçenler bizi ilgilendirmez. Günâh onlara olur. Mescidde önümüzden geçmeyecek şekilde yer varsa biz orayı tercih ederiz. Böyle bir yerde durup geçerlerse, geçene günâh olur. Bizim namazımıza bir zararı da olmaz.
3- Kaza namazları konusundan tekrar bilgi verir misiniz?
Dört mezhebden üçünde, kazaya kalan namaz borcu olan bir kimsenin, nâfile namaz kılması [beş vakit namazın sünnetleri de nâfiledir] harâmdır. Bu kimsenin durmadan kaza namazlarını ödemesi lâzım. Hanefi mezhebinde de kabul olmaz. Oruç borcu olan da oruç cinsinden nâfile ile, zekât borcu olan da sadaka cinsinden ibâdetle meşgûl olmayacak.
4- Çalgılı ilahi konusunda sizin aleyhinizde konuşuyorlar. Bu konuda neler söylersiniz?
Herkes birisine tâbi olacak. Şeytana tâbi olan, nefsine tâbi olan, Allahü teâlâya ve Onun resûlüne tâbi olan, Ehl-i sünnet âlimelerine tâbi olan herkes toprağın altına girecek. Herkes hesâbını verecek. Hadîs-i şerîfde, (El mer’ü mea men ehabbe) buyuruluyor, (Kişi sevdiği ile beraberdir). Kişi sevdiğine itaat eder.
Açık net çalgı harâmdır. Ama çalgı Kur'an-ı kerime, Allahü teâlâyı anlatan kasidelere, ilâhilere sokulacak olursa, harâmdan öbür tarafa geçer. Yani, küfür olur, îmânı giderir.
5- Gıybetten nasıl kurtulabiliriz?
Gıybetten kurtulmuş olanlarla beraber olmak, gıybet edenlerden uzaklaşmak, o ortamı terk etmek lâzım. (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) ve (İslâm Ahlâkı), İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin (Mektûbat)ı çokça okunursa, kurtara kurtara minimum noktaya kadar inebilirsiniz.
6- İyi bir müslüman olmak için nasıl yaşamamız gerekir. Bu konuda bir kitap önerir misiniz?
(Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitâbını çok dikkatli bir şekilde, hülasa ederek okumalıdır. Okuyup anlayan evliyâ olur, tatbik eden de evliyâ olur. Yani, iyi bir müslümân olur. İlâç var.
7- Ölecek olan bir kimseye kelime-i şahadet söyletmek için zorlamak uygun olur mu?
Fazla da zorlamamalı, hâtırlatmalıdır. Kelime-i tevhid, kelime-i şehadet yazılı levhaları ölmekte olanın karşısında bulundurmalıdır.
8- Peygamber efendimizi anma toplantısı yapılıyor. Oraya gitmemiz uygun olur mu?
Mevlid kandili Rebiulevvel ayında idi, geçti. Mevlid kandiline bu kadar kıymet vermiyorlar. Kendi uydurdukları şeye değer veriyorlar. Zaten bid'atler böyle doğuyor. Dolayısıyla bunlara itibâr etmemelidir. Tavsiye etmeyiz. Bütün sualler ve cevapları Günün ilâhisi
Bekr bin Abdullah “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; Kişi, müslüman kardeşlerine tevazû etmesiyle, onların hürmet ve saygısını kazanır.