1- İnsanın kendine nazarı değer mi?
Değer. Yaptığı bir işe veya aynaya bakar. O anda gözünden bir şua çıkar. Kendisine de bu şekilde zararı dokunur. O anda (maşaallah) demelidir. (Maşaallah) kelimesini dilimize alıştırmamız gerekir. Nazar değmez. Hâtırımıza gelmedi ve söylemediysek, böyle durumlarda nazar duasını okuruz. (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)nin nazar bahsi anlatılırken, (Euzü bi-kelimâtillahittâmmeti min şerri külli şeytânin ve hâmmetin ve min şerri külli aynin lâmme). Okuyup kendi üzerimize üfleyebiliriz.
2- Bir müslümanı kaç defa uyarmamız gerekir?
Emr-i maruf bir defa yapıldığı zaman biz mesuliyetten kurtuluruz. Kızmamak lâzım. Artık kızacak insan kalmadı. Acımak lâzım.
3- Bazı yerlere sadaka kutuları koyuyorlar. Bu kutulara sadaka olarak para atmak caiz midir? Kimlere sadaka verilir?
Kutuyu koyan kimsenin bunları kimler için topladığı, nereye harcadığı önemlidir. İtimat edilene verilir. Verdiğimiz kimse zenginse hediye olur, hediye sevabı kazanılır. Fakirse sadaka sevabı hasıl olur.
4- Arkadaşlarım ve akrabalarım hediye olarak bana çeyizler veriyorlar. Bunları nisaba katacak mıyız?
Hediyeler mülkünüz olur. Kurban nisabına dahil edilir.
5- Üzülmek isyan olur mu?
Üzülmekten üzülmeye fark var. Üzülürüz, muzdarip oluruz. Ama sabrederiz, isyan etmeyiz.
6- Seccadeyi nasıl katlamalıyız?
Ayak ucu ile baş ucunu birbirine getirmeyeceğiz.
7- Televizyonun sesi kısıkken Mektubat okuyabilir miyiz?
Okunabilirse de, göz oradaki görüntüye takılabilir. Okunan şey zihinde kalmaz. Mümkün mertebe başka bir şeyle meşgul olmamaya çalışmalıdır. Kendimizi ona vermeliyiz.
8- Bazı kimseler insan kendi kaderini kendisi yapar diyorlar, doğru mudur?
Kimse kendi kaderini yapmaz. Kader, Allahü teâlânın ezeldeki ilmidir. Allahü teâlâ ezelde olacakların hepsini biliyordu. Allahü teâlâ mülkünden gâfil olur mu? Cenâb-ı Hakkın ilim sıfâtı var, herşeyi bilir. Kader iş olduktan sonra söylenir. Kader, ilm-i mütekaddimdir, Allahü teâlânın sonsuz öncelerde bilmesidir. Kul fiilin hâlıkı değildir. Yaratıcı Allahü teâlâdır. Kul sadece tercih eder, Allahü teâlâ da yaratır. Kul sadece sevab ve günah kazanma yolundan birini tercih eder.
9- Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır, diye bir hadis-i şerif var. Bazı kimselere müdahale ettiğimiz zaman münakaşa da oluyor. Bu durumda nasıl hareket etmemiz gerekir?
Müdahale edeceğiz, ancak münakaşa etmiyeceğiz, fitneye sebep olmayacağız.
10- Büyü var mıdır?
Var, ama Allahü teâlâ dilerse tesir eder. (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)nin sihr bahsinde geniş bilgi var. Onun da izâle olması için gereken dualar da yazılıdır.
Hakîm-i Tirmizî “rahmetullahi teâlâ anh” buyuruyorlar ki, Kimin arzusu din, yâni âhiret olursa; bu hayırlı düşüncesi hürmetine, dünyevî işleri de âhiret işi hâline gelir. Bir kimsenin düşüncesi de dünyâ olursa; niyetinin bozukluğu sebebiyle, âhiret işleri de dünyâ işi hâline gelir.