1- Bildiğim bazı sure ve dualar var. Bunları namazda nasıl okuyacağım? [Sure olarak Fatiha, Kevser, İhlas, Felak ve Nas surelerini biliyorum].
Bir namâzda Fâtihadan sonra Kevser, İhlâs. Diğerinde Fâtihadan sonra Felâk, Nas okunur. Ka'dede tehıyyât, salli-bârik, Rabbenâ âtina.. değişmiyor.
2- Bankada vadeli param var. Bankanın vermiş olduğu fazlalığı beğimin haberi olmadan fakir olan kardeşim ile yeğenime veriyorum. Doğru yapıyor muyum?
Para kendinizinse, beğinizin haber olmadan da verilebilir, herhangi bir mahzuru söz konusu değildir.
3- İki yıl önce ablamı kaybettim. Her gün dua okuduğum halde niçin rüyamda göremiyorum?
İlle rüyâda görmeniz şart değildir. Okuduklarınız ona ulaşır, endişeniz olmasın.
4- Seadet-i Ebediyyede 40 gün sabah namazının sünneti ile farzı arasında 41 kere Fatiha okunursa yapılan dua kabul olur, diye yazıyor. Hanımların bunu nasıl yapması gerekir?
Sünnetle farz arasında okumak şâfiî mezhebinde câiz ise de, hanefi mezhebinde mekrûhdur, hatta bid'atdir, ifâdesi de geçiyor. Orada bir açıklama var, hanefi mezhebindekiler bunu farzdan sonra okur. Sabah namâzının farzından sonra okunur. Hanımlar bunu kırk gün tamamlayamayabilir. Muayyen günlerinde ara verecek, muayyen günlerinden sonra devam edecek. Böyle yapılırsa bu netice hâsıl olur.
5- Karı koca arasındaki haklar nelerdir? Açıklar mısınız?
Bu konuda, (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)de, İbrahim Hakkı Erzurumi hazretlerinin (Ma'rifetnâme) kitâbından alarak, bir erkeğin hanımına karşı vazifeleri uzun yazılıdır. (İslâm Ahlâkı) kitâbında da yazılıdır. Kadının vazifeleri de bildirilmiş.
6- Dualarımızın kabul olabilmesi için evliya-i kiramın kabirlerinin başına gitmek, onları vesile ederek dua etmek uygun olur mu?
Elbette. Önce bir istigfâr etmeli, sadaka vermeli, helâl yemelidir. Duâ ederken de bir Fâtiha, üç İhlâs okuyup bu büyüklerin ruhlarına göndermelidir ve onları vesile etmelidir.
7- Diş dolgusu olanın maliki mezhebini taklid etmesi gerektiğini bir sene önce öğrendim. Önceki yaptığım ibadetler ne olacak?
Öncekilerde hanefi mezhebinin gusüldeki ve abdestdeki sünnetleri yerine getirilmiş ise, bu gusül ve abdest mâlikî ve şâfiî mezhebine göre de sahih olur. Dolayısıyla geriye dönerek, (Yâ Rabbi! Aldığım gusül, abdestleri mâlikîye uyarak aldım ve namâzlarımı mâlikîye uyarak kıldım) deyince sahih olur. Çünkü İbni Âbidinde, (Amel yapıldıktan sonra da taklid câizdir) yazıyor. Bir tek şartı var, guslünüzü ve abdestinizi gözden geçireceksiniz.
8- Anne ve babam umreye gitmek istiyor. Fakat durumları yok. Biz borç bulup göndermek ile mükellef miyiz?
Hayır, değilsiniz. Çünkü nâfile bir ibâdetdir. Borca girerek de göndermek uygun olmaz.
9- Namaz hakkında bilgi alabileceğim kitap veya internet sitesi tavsiye edebilir misiniz?
Bu konuda Hakîkat Kitâbevinin yayınlamış olduğu, müstakilen namâzı anlatan bir (Namâz Kitâbı) var.
10- Evde ayaklarımızı uzatarak dua edebilir miyiz?
Edebe uygun değildir. Edebi gözetmek gerekir.
11- İstanbuldayız, mezarlıklar yanından sık sık geçiyoruz. Bu durumda nasıl hareket etmemiz lazım?
Geçerken bir Fâtiha okuruz ve hediye ederiz.
12- Peygamber efendimizin nüfus cüzdanı kimliği çıkartmışlar, bu uygun mudur? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Böyle yapmak uygun değildir. Ehl-i sünnet âlimleri bunları bilmiyor muydu? Osmânlılar döneminde nüfus cüzdanı yok muydu? Vardı.
Bu yapılan lüzumsuzdur ve uygun değildir. Ehl-i sünnet âlimlerinin, daha önceki müslümânların yolundan ayrılmaktır. Bunlara iltifat etmemelidir. Bunu yaymak da sevâb olmaz, günâh olur.
Bütün sualler ve cevapları Günün ilâhisi
Abdullah bin Mübârek “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; İnsan; nefs, şeytan, münâfık gibi üç düşmanla karşı karşıyadır ve bunlardan kurtulmak çok güçtür.