1- Âhiretde, kadın ve erkeğin beraber olması söz konusu mudur?
Dünyâdaki gibi hırs ve şehvetden değil, bedenin bir ihtiyâcı olarak onu yaratmıştır. O zevk, aynı şekilde orada da vardır. Ama dünyâdaki gibi değildir.
2- Annem yetmişbeş yaşında. Gece korkuyor. Ne yapmalıdır?
(Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil’aliyyil’azîm) okuyabilirse, yatmadan önce yüz defa okusun. Eğer sinirsel bir rahatsızlık söz konusu olmuşsa, deprasyona falan girmişse, bir doktora götürmekte fayda var.
3- Annem yetmişbeş yaşında. Gıybet yapıyor, sabah namâzına kalkamadığı da oluyor. Ne yapmalıyız?
Evlâd, anne babayı ikâz etmekle, emr-i ma'rûf yapmakla mükellef değildir. Gıybet yapmaya başladığı zamân, başka şey konuşalım denilir ve kaydırılır. Sabah namâzı için de, yanınızda ise ikâz edilir, kalkamıyorsa bir şey denmez.
4- Erkek kardeşim zulmediyor. Ona gitmem şart mıdır?
Sıla-i rahm denilince, sâlih olan akrabâ zikrediliyor. Yoksa kardeş bile olsa, gidildiği zamân dine îmâna sövüyor, hakâret ediyorsa, bunlarla mesâfeli olunur. Sâlih, itikâdı düzgün, Allahü teâlâya kul olanları aramalı, ziyâret etmelidir. Diğerlerine işi, çoluk çocuğu bahane etmeli, münâkaşa etmemelidir.
5- Senelerce namâz kılmadım. Oruçları da başlıyor ve bozuyordum. Şimdi ne yapmam gerekir?
Eğer bülûğ çağından itibâren bile bile, herhangi bir sebep olmadan oruç bozulmuşsa, hepsi için bir tane keffâret gerekir. Öbürlerini de kaza etmek gerekir. Kılmadığınız namâzları da, tutmadığınız oruçları da kaza edeceksiniz.