1- Cuma günü bir araya gelip Kuran-ı kerim okuyoruz. Sonra cevşeni ezgili şekilde okuyorlar. Böyle yapmak uygun mudur? Cevşenin kitâplarda olmadığı bildiriliyor. Ehl-i sünnet âlimlerinden bir tanesi bile onu nakletmiş olsa, bunların kitâplarında bildirilmiş olsa idi, onlar hüccet idi. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâplarında o hadîs-i şerîf muvcutsa, o mutlaka sağlam demektir.
2- Heladan çıkar çıkmaz abdest alınır mı?
Erkeklerde idrar yolu uzun olduğu için, helâdan çıktıktan sonra öksürerek, yürüyerek idrar yollarında kalan damlaların atılması gerekiyor. Çünkü abdest aldıktan sonra idrar yolunda kalan bir damla, hareketler neticesinde idrar yolu ağzından dışarı çıkmış olsa, abdest bozulur.
3- Takkesiz namaz kılmanın bir mahzuru var mıdır? Hanefî mezhebinde kolları, başı örtmek sünnettir. Dolayısıyla çıplak ayakla, başı açık olarak namâz kılmak mekrûh olmaktadır.
4- Namazdan hemen sonra eli yüze sürmenin bir mahzuru var mıdır? Câiz değildir. Hanefî fıkıh kitâplarında açık net yazılıdır. El yüze, namâzdan sonraki duâdan sonra sürülür. Orada sünnettir.
5- Ablam eniştemden hediye götürmek için para alıyor. Fakat evdeki bir şeyi hediye olarak götürüyor. O parayı da başka bir iş için harcıyor, bu uygun mudur? Olmaz, hîle olur.
6- Komşunun çöp kutusuna çöp atmak kul hakkına girer mi? İzin veriyorsa, konur. Yoksa eziyet ve sıkıntı verilirse, kul hakkı olur.
7- Banyoya tuvalet gibi bir şey yapmışlar. Burada abdest almanın bir mahzuru var mıdır, alafranga tuvalet kullanmak caiz midir? Açıktan necâset görülmediği müddetçe abdest alınabilir. Alafrangada ihtiyacı gidermenin herhangi bir mahzuru söz konusu değildir, ama temizliğe dikkat etmelidir.
8- Namazda ikinci rekatta zamm-ı süreyi okumayı unuttuk. 3. rekatta okuyup secde-i sehv mi yapacağız?
Birinci ve ikinci rek'atlarda farzlarda ve farzların kazasında, zamm-ı sûreyi okumayı unutmuş isek, üçüncü ve dördüncü rek'atlarda okur ve secde-i sehv de yaparız.
9- Ben genelde adak olarak 3 gün oruç adıyorum. Bir meselede adayıp adamadığımı hatırlamıyorum. Bu orucu peşpeşe mi tutmalı yoksa ara vererek de tutulabilir mi? Burada kişinin kendisine bağlıdır. Eğer üç gün arka arkaya tutacağım dendi ise, arka arkaya tutulur.
10- Ben fakirim. Amcam bana yemin kefareti için 50 lira verdi. Bunu kullanabilir miyim? Kullanabilirsiniz de, sadece yeme içindir. On gün bunu ayıracaksınız. Günlüğü beş lira tutar. Yemin keffâreti verecek kimsenin, vereceği fakirin bu meseleyi bilip bilmediğini araştırması lâzımdır. Onu mutlaka yemesi lâzımdır.