1- Abdest alırken kulağın içinin mesh edilmesini anlayamadım, açıklar mısınız?
Kulağın içerisi mesh edilecek diye bir şey söz konusu değildir. Biz öyle bir şey de söylemedik. Sadece kulak ve ense mesh edilirken, şehâdet parmağı kulağın içine konur, baş parmak da kulağın arkasına konur ve indirilir. Parmakların arkasıyla da ense mesh edilir.
2- Başın tamamını mesh etmek nasıl olur?
İki el ıslatılır, parmakları bitiştirmek sûretiyle önden arkaya doğru tamamı mesh edilir.
3- Birbirine yabancı olan bir erkek ve bir kadın, birbirlerine hâl-hâtır sorsalar günâh olur mu?
Umûma açık olan [iş yerinde] yerde olabilir. Ama birbirlerine yabancı olmaları sebebiyle, dedikoduya, fitneye fırsat vermemek daha iyidir. Ama sokakta tuhâf kaçar, uygun değildir.
4- Hayvan hakkını nasıl ödeyebiliriz?
İnsan için [ölmüşse bile] sadaka verir, Kur'ân-ı kerîm okuyup, sevâbı ona gönderilebilir. Onun günâhlarının afvı için duâ edilebilir. Böyle yollar bildirilmiştir. Ama hayvan hakkı için çok tövbe istigfâr etmeli, tövbe nasîb olduktan sonra hayvanlara [haşerât cinsinden olsa bile] merhametle muâmele etmelidir. Yanî onlara eziyet etmemeli, zulmetmemelidir.
5- Üç ay kadar önce tırnaklarıma oje sürmüştüm. Ama sonradan bunları tam çıkartamadığımı fark ettim. Üç aydır gusül abdestim olmadı mı?
Zâhiren bir şey görmemişsiniz. Hanefî mezhebinde de, mâlikî mezhebinde de, hemen orası çıkartılıp, yıkanırsa önceki gusül de, kılınan namâzlar da sahîh olur.
İslâm âlimlerinden ve tâbiînin büyüklerinden olan Hasen-i Basrî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Dünyâda, yaralı olup da yarasını tedâvî ile uğraşan kimse gibi ol. Yaralı kimse yarasının azmasından korkarak perhiz yapar, daha şiddetli acıya düşmemek için çektiği acıya sabreder.