1- İnternette sohbet etmek, görüşmek uygun mudur? Mahrem olmayanlarla bunu yapmak, mâlâ-yani olur, bir de harâm olur. Böyle işlerin sonu hüsran olur.
2- Hanımlar tesettüre riayet ederek denize girebilir mi? Yanlarında nâ-mahrem yoksa, müsâitse olur. Herkesin avret yeri açıksa, yine câiz olmaz. Onların avret yerine bakılmış olur. Tenha bir yerde girilebilir.
3- Hanımların güneş gözlüğü takması uygun mudur? Güneş zarar veriyorsa takılabilir. Süs için takılmaz. Dikkat çekmeyecek, kendisini koruyacak şekilde takılmasının mahzuru söz konusu değildir.
4- Kendimin, annemin ve babamın fıtralarını toplu halde kardeşimin hanımına versem olur mu? Olur tabii. Yalnız kardeşinizin fıtrasını onun hanımına veremezsiniz. Kadın fakir kocasına verebiliyor da, erkeğin ki olmaz.
5- Zekatımızı verdiğimiz kişinin sonradan zengin olduğunu anlarsak ne yapmalıyız? Fakir zannederek verince, verenin zekâtı kabul olur.
6- İstişare yapıyorum. Ama bir türlü istihare yapamıyorum. Ne tavsiye edersiniz? İstişare yapabilmek için de, güvenilir, dînini bilen kimselerin olması gerekiyor. Sorulduğu zaman doğruyu söylemesi lâzım. Bir konuda hem istişare, hem istihare yapılabilir. İstişare yapılıyorsa, meselâ bir kimsenin rehberi, hocası varsa, gider arz eder. Artık istihare yapmaz. 7- Babam sürekli içki içiyor. Bize zarar veriyor. Dua ediyoruz, fakat bir türlü düzelmiyor. Bunun sebebi nedir? Babayı da, anneyi de seçme hakkımız yok. Dînimiz de, bunların helâl ve mübah emirlerini yapmamızı emir buyuruyor. Biz, dînimizin emrine uyarak bunlara gereken saygıyı, hürmeti göstermekle mükellefiz. Yanlış emirlerini yapmayız. Bizim vazifemiz talep etmek, sebeplere yapışmaktır. 8- Yeğenimin yeni çocuğu oldu. Zekatımı bebeğe altın olarak takabilir miyim? Çocuğa zekât olmaz, ama yeğeninize olur. Hediye gibi ona takılabilir, ama içinizden zekât diye niyet edersiniz. 9- Bizim fındığımız var. Uşur olarak ne kadar vermemiz lazım? Eğer motorla sulanıyorsa onda bir, değilse yirmide bir verilir. 10- Hanımlar teravih namazını cemaatle kılarken bir şey okuyacak mı? Kadınların gitmesi uygun değildir. Rükü ve secde de okunacaklar okunur. Kıyamda okunmaz. 11- Kıbleyi gösteren saatlere itibar edilir mi? Belli şaşmaları olabilir. En azından bulunulan istikameti gösterebilir. O bakımdan itibâr edilebilir. Bütün sualler ve cevapları
Ebû Müslim Havlânî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki, “Bu ümmeti üç kısım buldum. Birincisi, Cennete hesapsız girerler, ikinci kısmı, azıcık sorguya çekilir, ondan sonra, Cennete girerler. Üçüncü sınıf ise biraz âzâp görüp, ondan sonra Cennete girerler. Ben, birinci kısımda olanlardan olmak isterim. Onlardan olamazsam, az bir hesaba çekilenlerden, onlardan da olamazsam, biraz azab görüp, Cennete girenlerden olmak, isterim.”