1- Seadet-i Ebediyyede, bir erkek karısına başka dilde sen boşsun dese, manasını bilmese de talak olur. Ama bu sözün talak için söylenmesini bilmesi gerekir deniyor. Bu sözü açıklar mısınız?
Kendi bunu söylüyorsa, manâsını bilmesi lâzım.
2- Böbrek hastası olduğum için orucumu tutamadım. Bunun keffaretini nasıl vermem gerekir? Keffaret değil, fidye verilir. Çünki keffaet, Ramazan orucunu, dînimizin bildirmiş olduğu bir özür olmadan bile bile bozmanın cezâsıdır. Dolayısıyla siz hastalık sebebi ile tutamadınız. Ömür boyu bu şekilde devam edecek olursa bunun fidyesini verirsiniz. Bir aylık için 52,5 kilo un veya bunun karşılığında altın verilir. İleride sıhhate kavuşursanız, bunları kaza edersiniz.
3- Nisab günü hakkında bilgi verir misiniz? Nisâb günü kameri takvime göre hesâp edilmelidir. Hangi tarihte zengin olundu ise, o tarih atılır. Bilinmiyorsa, bir gün tahmin edilir. O gün hesâp edilir. Hesâp günü ele geçen de verilir. Ertesi gün geçen, seneye kalır.
4- Ayat-ı hırzın bulunduğu kitabı tekrar söyleyebilir misiniz? Hakîkat Kitâbevinin, (Teshîl-ül-menâfi') diye arabî bir kitâbıdır. Oradan istenebilir. Rahmetli Mehmet Oruç beğin (365 Gün Dua) diye bir kitâbı vardı, oradan da temin edilebilir.
5- Hacca gitmeden önce umreye gidilebilir mi? Gidilir. Hanefi mezhebinde nâfile ibâdetdir. Gidilince de hac farz olmaz. Sadece Zilhicce ayında gidilecek olursa, haccı yapar ve döner.
6- Kızım hasta. Bizim günahlarımızın cezasını çektiğini söylüyorlar, bu olur mu? Hiç alâkası yok. Cenâb-ı Hak imtihan ediyor.
7- Kızım sekiz yaşında Kuran-ı kerim kursuna gönderebilir miyim? Göndermenin mahzuru söz konusu değildir. Kontrol edilir.
8- Kızımın öğrenmesi için namazı kılarken sesli olarak okuyabilir miyim? Öğretmek niyeti ile câizdir. Bütün sualler ve cevapları Günün ilâhisi
Abdullah İbn-i Abbas “radıyallahü teâlâ anh” buyuruyorlar ki, “Dağlar dahi birbirine karşı azsa, azgın cezasını bulacaktır.”