1- Görevli olarak hacca gidenlerin durumu ne olur?
Doktor, hemşire, şoför veyâ kasap olarak gidenler var. Bunlar görevli. Görevli de gidilmiş olsa, hac zamânı, yani Zilhiccenin sekizinden itibâren orada bulunanların, hangi niyyetle giderse gitsin, hac etmeleri kendilerine farz oluyor. Türkiyede iken edâ ve vücûb şartları kendisinde yoksa hac farz değildir. Ama hac zamânı orada bulunuyor ise, kim olursa olsun, bunların hepsine hac etmek farzdır. Dolayısıyla orada hac yaparsa, farz olan haccını yapmış olur.
2- Gusülde, banyoya girmeden önce niyet edilse olur mu?
Hanefî mezhebinde kurtarır. Ama mâlikî mezhebinde başlarken niyyet etmelidir. Şâfiî ve hanbeli mezhebinde de hassasdır. Eğer taklîd ediliyorsa, dört mezhebe de uyarak yapılırsa iyi olur.
3- Hac farz olmayan bir kimse, umreye gidebilir mi?
Umre sünnetdir, nâfile bir ibâdetdir. Meselâ Allahü teâlânın dînine hizmet var iken, umreye gidilmez. Birisi cihâddır, emr-i ma'rûfdur. Emr-i ma'rûf ve cihâd farzdır. Ama umre nâfiledir. Görevli, vâzifeli, emir ile gitmek ayrı bir meseledir. Ama onun dışında câiz değildir.
Öğrendiğimiz kadarı ile, Süûdîler bu sene Türkiyedeki takvîme uyuyorlarmış. İnşâallahü teâlâ kurtarır. Mekke-i mükerreme bizden aşağıda. Dolayısıyla onların, Türkiyedeki, bu takvîmdeki bildirilen zamân dilimine göre görme ihtimâlleri kuvvetlidir. Türkiyedeki takvîme göre yaparlarsa, haclarının kurtulma ihtimâli de söz konusudur. Ama Türkiyedekilerin ihtiyâtlı hareket etmesi iyi olur, ikinci gün kesilsin. İbâdeti kurtarırız.
4- Kurban adağında bulunmuştum. Geçen sene kestim, ama ikinci günü akşam vakti idi. Bu kurban olmuş mu?
Akşam vakti mekrûhdur. Fıkıh kitâplarında detaylı bilgi verirken, meselâ gece tırnak kesmek de mekrûhdur. Gece hayvanı, ışık altında yapılırsa hayvana eziyyet de verilmez, kesene de zahmet vermez, mekrûh bile olmaz diyenler olmuş. Gece de tırnak keserken, kendine zarar verme, kaydı geçiyor. Eğer ışık varsa câizdir, olabilir.
5- Namâzda tilâvet secdesi geçerse ne olur?
Namâzın içindeki rükü'ya giderken kalbinden o tilâvet secdesine niyyet edilirse olur. Bilinemedi ise, namâzdan sonra da yapılabilir.