1- Ezânı hoparlörle okumak iyi oluyor diyen kişi bid'at ehli midir?
Evet, bid'at ehlidir. Çünki Peygamber efendimizin “aleyhissalâtü vesselâm” yaptığını beğenmiyor, böyle yapmak iyi olur diyor. Çok kimse bid'at ehli olup olmadığının farkında değildir. Toprağın altında bunların hepsi çıkacaktır.
2- Hintli bir müslüman ile müslüman Türk bir kadın evlenebilir mi?
Önce itikâdı düzgün mü diye bakılır. Hindistândaki müslimânların çoğunluk itibâriyle itikâdları düzgündür, ama câhildirler. Ehl-i sünnet itikâdında olanları çokdur. İmâm-ı Rabbânî “kuddise sirruh” hazretleri Hindistândadır. Ama unutulmuşdur, bileni de çok azdır. Evlilik hassas bir konudur. Burada kültür farklılığı da vardır. İtikâdı düzgünse, aradaki mes'eleleri kapatabilecek durumda ise, mes'ele yoktur.
3- Ka'dede ve rükü’da nereye bakılır?
Ka'dede kucağa, sağ ele de bakılır. Rükü’da ayak uçlarına bakılır.
4- Piyasadaki kitâbların gerçek âlim tarafından yazıldığını nasıl anlayacağız?
Hakîkat Kitâbevinin yayınladığı kitâbların hepsi Ehl-i sünnet âlimlerinindir. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâblarının özelleği, husûsiyyeti nakli esâs almasıdır. (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) binlerce kitâbdan nakil yapmış.
5- Seferî olan, mukîm imâma uyunca kaç rek'at kılar?
Seferî bir kimse, mukîm olan imâma uyunca otomatik olarak namazı da mukîm olur, dört kılacak. Seferî olan kimse kendisi imâm olursa, arkadakiler de mukîm olursa, imâm iki rek'atde selâm verecek, arkadaki mukîm olan cemaat selâm vermeyecek. Kalkacak dörde tamamlayacak. İmâm gibi seferî olan varsa, o da imâmla birlikte selâm verecektir.
Yûsuf bin Esbât “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki, “Tövbenin doğru ve makbûl olmasının alâmetleri: Tekrar o günahı işlemeye sebeb olabilecek kimselerden uzak durmak. Lüzumsuz lâfları terk etmek. Allahü teâlâyı inkâr edenlerle görüşmemek. Hayr ve sevap yapmak. İşlemiş olduğu günahtan dolayı çok pişmân olup yaptığı tövbeyi bozmamak. İşlediği günahta kul hakkı varsa, hak sâhibine iâde etmek. Allahü teâlâ için olmayan her şeyi kalbinden çıkarmaktır.”