1- Ayakta pantalon giyilir mi?
Süleymân bin Ceza hazretlerinin (Ey oğul) ilm-i hâli var. (İslâm Ahlâkı) kitâbının üçünü kısmında Süleymân bin Ceza hazretleri, (Sabahleyin yatağından kalkarken..) diye bir başlıyor. Orada (Oturduğun yerde ve giymeye sağ taraftan başla) buyuruyorlar. Çıkarırken sol taraftan, buyuruluyor.
2- Evlenecek erkekde veya kızda, ne gibi vasıflar aranır?
Îmân etmiş midir, Ehl-i sünnet midir, beş vakit namâzını kılıyor mu, harâmlardan sakınıyor mu, din gayreti var mı? Kızda da, erkekde de aranacak budur. Güzelliği ve zenginliği için değil, dîni için olan tercih edilir.
3- Evli bir kadının, umreye gidebilmek için yanında mahremi olsun diye, evli olduğu hâlde başka bir erkekle nikâh kıyıp, umreye gitmesi uygun olur mu?
Ne çirkin şey bu? Güyâ ibâdet yapacak. Bir kere yalnız gitmesi harâm, evli iken başka birisi ile nikâh kıyması yine harâm, eğer onunla beraber oluyorsa, zinâ ediyor. Evli bir kadın zinâ ediyor, zinâ ederek umreye gidiyor. Ondan sonra da sevâp bekliyor! Nikâh zaten sahîh olmaz.
4- Fâtihayı yanlış okursak, namâzımız olmaz mı?
Hanefî mezhebinde kırâat farzdır, Fâtihayı okumak da vâcibdir. Şâfiî mezhebinde Fâtihayı okumak farzdır. Sadece Fâtiha-i şerîfede değil, zamm-ı sûrede de manâ bozulacak şekilde okunursa, namâz fâsid olur. O anda geri dönüp, düzeltirsek [kıyâm kırâat mahallidir] secde-i sehv bile gerekmez.
5- Mağazaların, müşterilerine çekilişle araba vermesi, umreye göndermesi câiz midir?
Kendi müşterilerinin arasında câizdir. Hepsine yapamıyor, bir tanesini çekilişle tesbit ediyor.
Hazret-i Ali “radıyallahü teâlâ anh” buyuruyorlar ki: Gaddarlık, herkes için kötü bir şeydir. Fekat şan, şeref sâhibi ve büyük zâtlar için ise daha da çirkindir.