1- Evde sabah ezânı okumalı mıdır?
Kadın değil, ama erkek duymadı ise okuyacak, öyle başlayacak. Hatta, ezân-ı Muhammediyye şartlarına uygun değil ise, evde mutlaka okumalıdır.
2- Kur'ân okumayı unutanın âhiretdeki durumu ne olur?
Kitâplarda birçok azâb şekilleri bildiriliyor. En azından yüzünden okumalıdır. Âhiretde bunun hesâbı sorulur. Demek ki, namâz kılmadı, Kur'ân-ı kerimi bir daha okumadı. Onun için unuttu. Zaten namâz kılmıyorsa, bunları bir daha tekrar etmiyorsa, îmânı da koruyamaz.
3- Onbeş yaşında bülûğa erdim. Nereden itibâren sorumluyum?
Onbeş yaşından itibâren sorumlusunuz.
4- Tahâret yapmadan alınan abdest olur mu?
Abdest olur. Abdesti var da, namâzın farzlarından birisini terk etti. Hadesden tahâreti yaptı, abdest aldı. Ama necâsetden tahâreti yapmadı. Orada hanefî mezhebinin bildirdiği bir ölçü var. Katı necâsetde dirhem miktarı, 4,8 gramdır. Sıvı necâsetlerde de avuç ayasını geçince namâza mânidir. Şâfiî mezhebinde zerresi de mânidir. Ama özürlü olup, tahâret yapamayan mâlikî mezhebini taklîd eder. Çünkü mâlikî mezhebinin bir kavlinde necâset namâza mâni değildir. Cenâb-ı Hakkın bu müctehidleri ayrı ayrı yaratmasının sebep ve hikmetleri ortaya çıkıyor, rahmet oluyor. O zamân namâz kılabilir. Ama hanefîde, şâfiîde kılamaz. Mâlikî mezhebinin birinci kavline göre de necâsetden tahâret hassasdır. Ama ikinci kavline göre namâzını kılabilir.
5- Vitir namâzını kılarken kunut tekbirini alıp, elleri bağlamayı unutan, öyle okuyabilir mi?
Okuyabilir.
Bütün sualler ve cevapları
Süfyân-ı Sevrî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Kötü işler hastalıktır. Âlimler ise hastalıklara ilâçtır. Âlimler bozulur, kötü işlere bulaşırsa, hastaları kim iyileştirecek?