1- Beyim fıtramızı başkalarına veriyor. Tanıdıklarımıza vermemesi olur mu?
İstediği fakîre verebilir. Onda bir müdahâle söz konusu değildir. İslâmiyyete uygun vermiyor diyorsanız, un olarak kendinizinkini, çocuğunuzunkini, [iki kişilik, üçbuçuk kilo eder] götürür bir kişiye de verebilirsiniz.
2- Erkeklerin kot pantalon giymesinde bir mahzur var mıdır?
Dînimizin bildirmiş olduğu ölçü, (Kadının da erkeğin de, kaba avret yerleri belli olacak şekilde giysi giymesi [adı, cinsi ne olursa olsun] uygun değildir).
3- Gözüm sulanıyor. Bunun namâza bir zararı var mıdır?
Gözde bir rahatsızlık, hastalık varsa, ağrıyorsa, bu ağrı sebebi ile gözden yaş geliyorsa, hanefî mezhebinde bozar. Mâlikî mezhebinde bozmaz, şâfiîde de bozmaz. Sadece sulanıyorsa, namâza da zararı yok, abdesti de bozmuyor.
4- Namâza başlıyorum, bırakıyorum. Bu konuda ne yapabiliriz?
Hakîkat Kitâbevinin yayınlamış olduğu (Mektûbat) kitâbını çok okumalıdır. Çünkü (Mektûbat), insanı dünyâya, yanî harâmlara karşı soğutur, ihlâsını artırır. Bir de (Kıyâmet ve Âhıret) kitâbı var. O da ölümü ve ölümden sonraki hayatı anlattığı için, nefs orada tedirgin olur. Nefsin tedirgin olması, insanın, yüzünü âhirete döndürmesine sebep olur. Bir de istigfâra devam edin.
5- Vitir namâzındaki kunut tekbiri, (Hazret-i Âişe vâlidemizin namâz kılarken Cehennemi görmüş, onun dehşeti ile namâza tekrar başlamış) şekliyle anlatılıyor. Böyle bir şey var mıdır?
Biz okumadık, rastlamadık. Bizim okumamamız, rastlamamamız yok demek değildir. Muteber, temel kitâplarda görmedik. Belki vardır. Hepsini okumamız, tedkik etmemiz mümkün değildir. Biz Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirmiş olduğu ölçüyü naklediyoruz. Ehl-i sünnet âlimlerinden herhangi biri kitâbında yazdı ise, başımızın, gözümüzün üstünde yeri var.
İbn-i Atâullah “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Âlemin dışı güzel, içi ibrettir. Nefs, dışının güzelliğine, kalb, içinin ibretlerine bakar.