1- Çocuğun ismi ne zamân konur, doğunca okunacak duâ var mı, ismini babası koyabilir mi?
İsmini babası koyabilir. İlk bir hafta içerisinde, saçları kesilir, onun ağırlığınca gümüş sadaka verilir. İlk bir hafta içerisinde de ismini koymak gerekir. Güzel bir isim seçmek gerekir. İsim koyarken, sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunur. Sağ kulağına ezân okununca ismi söylenir. Sol kulağına da kâmet okununca ismi söylenir. Çocuğun, ömrünün hayrlı ve bereketli olması, sâlih veyâ sâliha olması için bir Fâtiha, üç ihlâs okur, Peygamber efendimize, bütün Peygamberlere ve daha önceki büyüklerin ruhlarına hediye ederek, onların hâtırı ve hürmetine bu evlâda sıhhat, âfiyet, hüsn-i hâtime nasîb etmesi için de duâ edilir. Bunun dışında, artık anne baba kazancına dikkat etmeli, helâl lokma yedirmeli, helâl süt emzirmeli ve yaşı ilerledikçe de onun eğitimi ile meşgûl olmalıdır.
2- Erkeklerin gümüş künye veyâ yüzük takması uygun mudur?
Erkekler için sadece gümüş yüzük takmak câizdir, bunun dışındakiler zarûret olmadığı müddetçe câiz değildir. Ancak erkeklerin, kolye ve benzeri şeyleri takmalarına sağlık açısından izin verilmiştir.
3- Gıybeti dinleyen de, gıybeti edilen kişi ile helâlleşmeli midir?
O da tasdik etmiş ise, o da gıybet etmiş oldu. Ortak olmuş oldu. Böyle bir durum oldu, orada müdâfaa edemedim, devreye giremedim deyip, helâlleşmek iyi olur.
4- Mâlikî mezhebini taklîd ediyorum. Cemâatle namâz kılarken de mâlikî mezhebine uymaya diyecek miyiz?
Tabiî. Cemâatle namâz kılarken, (Niyyet ettim, ikindi namâzının farzını kılmaya, mâlikî mezhebine uymaya ve hâzır olan imâma uymaya) diyeceğiz.
5- Şâfi'î mezhebindenim. Namâzlarımı kılarken, sünnetleri de kılmam gerekiyor mu?
Şâfi'î mezhebinde olduğunuz hâlde kaza namâzı borcunuz var mı, yok mu? Çünkü, şâfi'î, mâlikî ve hanbeli mezhebinde olanların kaza namâzı borcu var ise, bunların sünnetleri kılması harâmdır, günâhdır. O zamân sünnetleri kılarken hep kazaya niyyet edecekler. [Kaza borçları bitene kadar].
Yahyâ bin Muâz-ı Râzî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki, “Bir müslümanı medh edemiyorsan, bâri kötüleme. Faydalı olamıyorsan bâri zararlı olma, sevindiremiyorsan hiç olmazsa üzme.”