1- Anne babanın dayısı ve amcası, kız çocuğuna nâ-mahrem midir?
Dayı ve amca, kendi yeğenlerine, yeğenlerinin çocuklarına, [ne kadar aşağı inerse insin] hepsi onun yeğeni gibidir. Bir insanın çocukları, torunları, torunlarının torunları nasılsa, dayı ve amcanın da yeğenleri aynıdır, değişmez. Hala ve teyze için de aynı şey geçerlidir. Hiçbir zamân değişmez.
2- Erkek hangi renkleri giyemez, câiz değildir? Böyle bir şey var mıdır, varsa hangi renklerdir?
Sarıdır, kırmızıdır, bu şekilde men edilenler var. Fakat islâm âlimleri, o hadîs-i şerîfler kim için, hangi zamânda söylenmiştir, sebep ve hikmeti nedir, kılı kırk yararak tesbit etmişler. Çünkü hadîs-i şerîflerin muhâtabı, zamânı, zemîni var. Bu umûmi midir, bu istisnâi midir tek tek incelemişler. Sonra bildirilmiştir. Sonraki müctehid âlimler, sarının da, kırmızının da erkek için câiz olduğunu bildirmişlerdir.
3- Komşudan ödünç alırken hediye alıp, versek daha iyi olurmuş. Doğru mu?
Doğru öğrenmişsiniz. Çünkü alınan şeyi geri az verirsek fâiz olur. Dolayısıyla komşunun hediye etmesi lâzımdır. Siz de verirken hediye ederseniz, problem kalkar.
4- Namâz kılarken dünyâ işlerini düşünmemeye çalışıyorum. Bazen vesveseye kapılıp düşünüyorum. Bu namâzdan hayır gelir mi?
Namâzın bir hakîkati, bir de sûreti var buyuruluyor. Allahü teâlâ sûretini de kabûl eder. Velev ki, öyle düşünceler gelmiş olsa bile, namâzı terk etmeyeceğiz, devâm edeceğiz. En azından borcumuz biter.
5- Yazın, kadınlar açık ayakkabı giyse, ama içine de kalın çorap giyse olur mu?
Olur, câizdir. Ama bir müslümân hanımın vakârını rencîde eder. Daha doğrusu hafîf gösterebiliyor. Giyim, kuşam da insanın vakârını zedelememesi lâzımdır.