1- Dövme yaptırmak günâh mıdır? Gusle mâni midir?
Harâmdır, büyük günâhdır. Derinin üstüne işlenmediği için de gusle mâni değildir.
2- Evde namâz kılarken, bazan pencereye karşı kılıyorum. Kendimi görüyorum. Uygun olur mu?
Net bir şekilde kendinizi görür ve belli olursa, onu yapmamalıdır.
3- Evde namâz kılarken, çocuklar resimli şeyleri önümüze, yanımıza getirebiliyorlar. Bu hâlde namâz olur mu?
Namâz kılmadan önce bunlara bakıyoruz, topluyoruz. Ama sonra göremediğimiz bir şey yan tarafımızda, arka tarafımızdaysa, o zamân afv olur. Ama hiçbir tedbir almadan önce yapacak olursak, mekrûh olur.
4- Evde, rahlede Kur'ân-ı kerîm okurken, çocuklar yanımızdan geçerse, mahzûru olur mu?
Böyle durumlarda, onun da tedbirini almalıdır. Anne babanın hassâsiyyetini görünce, ileride Kur'ân-ı kerîme hürmeti olur. İyi, güzel şeyler yapıldığı zamân çocuk takdir edilmelidir. Şevk verilmelidir.
5- Oğlum askerden gelirse bir kurban keseceğim denirse, bunun yeri ve zamânı ne zamândır? Bunu söylerken kurban kesecek bir şeyi yoksa ne olur?
Kurban dendiği için, yeri ve zamânı kurban bayramıdır. Bunu söylerken kesecek bir şeyi yok ise, zaten adak sahîh olmaz. Adağın sahîh olabilmesi için, (Bir kimse adakda bulunduğu zamân, adadığı şeyin kendi mülkünde ve tasarrufunda olması lâzımdır). Yoksa bu adak sahîh olmaz, boş ve lüzûmsuz söz olur. Tövbe istigfâr etmek gerekir.
Hazret-i Ali “radıyallahü teâlâ anh” buyuruyorlar ki: Akıllı kimse, ibâdetle, nefsin arzusuna karşı gelendir. Câhil kimse, günâh işleyerek nefsin arzusuna uyandır.