1- Faizin haram olduğu biliyoruz. Fakat hazine bonosu caiz diye duymuştum. Bunun nasıl olduğunu anlayamadım açıklar mısınız?
Hazine bonosu, devlet tahvilleri nemalandırılıyor, yani çalıştırılıyor. Kazanılan da veriliyor. Bu caizdir. (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)nin Fâiz ve Banka bahsinde uzun anlatılıyor.
2- Sefere çıkarken niyet edilir mi?
Böyle bir durum söz konusu değildir. Evet, kitaplarda sefere çıkmaya niyet ifadesi geçiyor. Oradaki niyetten murad, meselâ ben bugün Ankaraya gideceğim demek gibi gidilecek yeri söylemek, tesbit etmek, bilmektir.
3- Son oturuşta kalkar gibi yapıyorum. Bu durumda ne yapmalıyım?
Kalkmadığınız müddetçe mahzuru yok. Dizler yerden kesilip kalkılsa, Fatiha da okunmaya başlansa, secde yapmadan önce, [rükü yapılsa bile] hemen oturulur ve secde-i sehvle namaz kurtulur.
4- Dört rekatlık bir namazda, ikinci rekatta selam verirsek nasıl hareket etmemiz gerekir?
Konuşulmadı ise, göğüs kıbleden çevrilmedi ise, namaza devam edilir, secde-i sehvle de bu namaz kurtulur.
5- Radyo, tv, bilgisayar gibi aletlerde çalgı çalınıyorsa çalgı aleti gibidir. Orada kılınan namaz mekruh olur, deniyor. Peki bunları bu maksatla kullanmazsak mekruh olur mu?
Çalgı âleti bulunan odada namaz kılmak mekruhtur. Radyo, televizyon, bilgisayar gibi, kendileri bizzat çalgı âleti olmayan şeyler kullanılış maksadına göre değişir. Bunlarla şarkı, türkü dinleniyorsa, haram olan görüntülere bakılıyorsa çalgı âleti hükmündedir.
6- Hanefi mezhebindeyim malikiyi taklid ediyorum. 10 günlük bir sefere çıksam gittiğim yerde 3 gün seferi oluyor muyum?
Giriş çıkış günleri hariç üç gün, ifadesi geçiyor. Mâlikî mezhebi taklid ediliyor, meselâ İstanbuldan Ankaraya giderken yolda seferi olunur. Ankrada on gün kalınacaksa, Ankaraya girer girmez mukimlik başlıyor, seferilik bitiyor.
7- Ameliyat için istihareye yattım karışık gördüm. Buna rağmen ameliyat oldum, fakat yanlış ameliyat yapıldı. Başıma gelen bu sıkıntılar istihareye riayet etmediğimden midir?
İstihare yapmak ve istişare yapmak sünnettir. Bir işe başlamadan önce, karar vermek için yapılır. (Hakkım da hayırlı olan budur) diye inanmak gerekiyor. Ne hayrı olduğunu bilemeyiz. Bazı şeyler dünya da gözükür, bazı şeyler ahirette gözükür. Belki de bu yanlış ameliyat, bu sıkıntılar günahlara keffaret olacak.
8- Geçmişte zekat ve kurban borcum olabilir. Şimdi bunları el işi, ev eşyası gibi şeylerle ödesem olur mu?
Altınla devrini yaptıktan sonra bedellerini bu şekilde ödeyebilirsiniz.
Bişr-i Hafi “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki, Sabır güzeldir. Bu ise, insanlara şikâyette bulunmamaktır.