1- Doğacak çocuğa da fıtra verilir mi?
Doğan çocuğa verilir. Ramazân-ı şerîfin yirmisinde çocuk doğdu, fıtrası verilecek. Bayramın birinci günü dünyâya geldi ise, verilmiyecek. Ramazân-ı şerîfden önce, ve Ramazân-ı şerîfin içinde dünyaya gelirse verilir.
2- Kardeş çocuğuna fıtra verilebilir mi?
Tabiî. Kardeşe de verilebilir, kardeş çocuğuna da verilebilir. Kardeşimiz, kardeş çocuğu, kayın peder, kayın vâlide, kayın birâder, baldız, bunların hepsi dînen fakir iseler, bunların hepsine zekât, sadaka-i fıtr, adak, yemîn keffâreti verilebiliyor.
3- Sadaka-i fıtr aslından verilebilir mi?
Un, buğday, arpa, kuru üzüm, hurma, bizzat verilebiliyor. Hurma, kuru üzüm ve arpadan, kişi başına üçbuçuk kilo. Buğday ve undan kişi başına binyediyüzelli gram. (Binyediyüzelli gram buğdayı alsa götürse olur). Fakirin de vermesi tavsiye edilmişdir.
4- Sadaka-i fıtr miktarı ne kadar?
Allahü teâlâ Ramazân-ı şerîf ayında, oruç tutmayı farz kılmış. Ayrıca terâvîh namazı kılmak bu aya mahsûs bir ibâdetdir. Peygamber efendimiz “aleyhissalâtü vesselâm” kılmışlardır ve ümmetine tavsiye etmişlerdir. Bir de, bu ayda zenginlere emredilen sadaka-i fıtr var. Sadaka-i fıtrın miktarları da dînimiz tarafından bildirilmişdir. Allahü teâlâ beş tane madde bildirmiş. Bu beş madde; buğday un, arpa, kuru üzüm, hurma. Yalnız miktarları farklıdır. Buğday ve un binyediyüzelli gram [yarım sâ'] diye geçiyor. Hurma, kuru üzüm, ve arpa ise, bir sâ', üçbuçuk kilo ediyor, bizim kullandığımız birim itibâriyle. Demek ki bu beş maddenin birisinin aslını vermemiz gerekiyor. Aslını vermezsek bedelini altın olarak vermemiz gerekiyor. [Fıtram olarak] diye binyediyüzelli gram un versek fıtra yerine gelmiş oluyor.
5- Sadaka-i fıtr ve zekâtda devr, ille erkekle mi yapılır?
Sadaka-i fıtr ve zekâtda şart değildir, ama devr ve iskâtda mutlaka erkek olması gerekir.
Mâlik bin Dînâr “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki; Bahar yağmurları yeryüzünü yeşillendirdiği gibi, Kur'ân-ı kerîm de kalbin yağmurudur ve onu canlandırır.