1- Beş kişilik bir aileyiz. Bir çeyrek altın sadaka-i fıtrımızı karşılar mı?
Tabiî, karşılar.
2- Diş fırçalamak, misvâk kullanmak orucu bozar mı?
Bozmaz. Misvâk parçası kopar da, yutulursa bozulur. Eğer diş macunuyla dişimizi fırçalayacak olursak, mekrûh olur. Yalnız şâfi'î mezhebinde öğleden sonra misvâk kullanmak mekrûhdur, uygun değildir.
3- Fakîri giydirmek sadaka-i fıtr veyâ zekât yerine geçer mi?
Geçmez. Çünkü fıtranın verilecek miktarları bellidir. Buğday, un, arpa, hurma, kuru üzüm. Bunların miktarları da bildirilmiş. Buğday ve undan binyedüyüzelli gram, arpa, kuru üzüm ve hurmadan kişi başına üçbuçuk kilo. Ya bunların kendisi veyâ bedelleri altın veyâ gümüş olarak verilir. Buğdayla, unla veyâhud da gümüşle devrini yaptıktan sonra bedeliyle giydirilebilir. Zekâtı da aynı şekilde altınla devrini yaptıktan sonra bedeliyle herhangi bir fakîr giydirilebilir. Yoksa, fakîri giydirdim sadaka-i fıtr yerine geçsin, falana yemek yedirdim zekât yerine geçsin denmez. Onlar sadak olur. Ama zekât ve sadaka-i fıtr olmaz. Sadaka ayrı, sadaka-i fıtr ayrı, zekât ayrıdır.
4- Ramazân orucunu tutarken acaba tutsam mı, tutmasam mı diye vesvese geldi. Sebebi nedir?
Nefsden kaynaklanır, şeytândan değil. Çünkü Ramazân ayında şeytânlar yoktur. Diğer zamânlarda da namâzı kılsam mı kılmasam mı.. nefs ve şeytândan kaynaklanır. Aldırış etmemeli, mutlaka farzı yerine getirmelidir.
5- Sahûr bitmişse de su içilebilir mi?
Sahûr bitmişse yapılacak bir şey yoktur. Bir su içiliverse oruç gider, Allah saklasın.
Ebû Bekr-i Verrâk “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Müslimânların kalbleri saf, dilleri temiz olmalı ve nâmuslarını korumalıdır. Bu huylardan nasîbsiz olanların işi gücü kötülük olur. Onlar şeytana iş bırakmazlar.