1- Kulağımda mantar var. Doktor su değdirilmemesi gerektiğini söyledi. Abdest alırken nasıl hareket etmem gerekir?
Zaten abdestde kulağı mesh etmek sünnetdir. Hiç mesh edilmeden, sadece farzları yerine getirilmiş olsa bile, o abdestle namaz kılınabilir. Eğer ıslak elle orayı mesh edebilme imkânı varsa, orayı mesh edersiniz. Tedavi bitinceye kadar mesh etmeseniz de, abdestiniz yine sahih olur.
2- Deodorant ve krem gibi, içinde alkol bulunan şeyleri kullandığımız zaman, abdestimiz bozulur mu?
Bunlar abdesti bozmaz. Deodorant ve krem gibi nesnelerin içerisinde alkol varsa ve kullanma ihtiyacı söz konusu olmuş ise, bunları yıkayamasak bile, bu konuda iki tane kavil bildirildiği için, karışımların içerisinde temiz nesneler varsa, bu necis olmaz, temiz olur. Bu kavle göre de içinde alkol bulunan deodorant ve krem sürüldüğü zaman kılınan namazlar sahih olur. İmkânımız varsa [öbür kavle göre necis olduğu için] yıkamak iyi olur.
3- Babam trafik kazasında vefat etti. Devlet anneme ve kız kardeşime yüklü bir miktar para verdi. Kız kardeşime verilen parayı annem kullanabilir mi?
Kullanamaz. Devlet onu verirken, hanımına ve bekâr kızı varsa ona belli oranda veriyor. Bu, babalarının mirâsı değildir, diğer kardeşlerinin de hakkı söz konusu değildir. Dolayısıyla kız kardeşiniz otomatik olarak onun sahibidir. Nisâba da ulaştıysa zekâtını verir. Eline geçtkten sonra annenize, kardeşlerine verebilir, yetki ona aittir.
4- Maliki mezhebinde abdesti bozan haller nelerdir?
Hanefi mezhebinden ayrı olarak, bir kadın nâ-mahren olan bir erkeğe, evli ise kocasına şehvetle değdiği zaman abdesti bozulur. Erkek kadına değse de aynıdır. Şâfii mezhebinde şehvetsiz değse de bozulur. Bir de erkekler ön edep yerine avuç içi ile değerse abdesti bozulur. Hanefi mezhebinde bozulmuyor. Şâfii mezhebinde kadının da, erkeğinde bozuluyor.
5- Gıybet ettiğimiz kişi ile umumi olarak helalleşsek olur mu? Yoksa gıybet ettiğimizi söylememiz mi gerekir?
Bu şekilde de helâlleşme mümkündür.
6- Namazı oturarak nasıl kılmamız gerekir?
Ayakta duramayan oturur. Otururken dizüstü oturulur. Dizüstü oturamayan bağdaş kurar. Bağdaş da kuramayan ayaklarını kıble istikâmetine uzatır, secdeye gitme imkânı yoksa rükü için biraz eğilir, secdeye de rüküdan biraz daha aşağı eğilir. Bu şekilde namazlarını kılar.
7- Namazda vesvese oluyor. Farzı mı sünneti mi kıldığımı şaşırıyorum. Bu durumda nasıl hareket etmem gerekir?
Eskiler öyle değildi, hâfızalar berraktı. İlk defa başa geliyorsa iâde edilir. Sık sık başa geliyorsa, zann-ı gâlibe göre hareket edilir.
8- Kulağa su kaçarsa oruç bozulur mu?
Bozulmaz. İlaç kulağa damlatıldığı zaman orucu bozuyor da, ama göze damlatılınca bozmuyor. 9- Vasiyete neler yazılır?
Vasiyetimdir denir. Kul borcu olarak şunlara şunlara şu kadar borcum var denir. Şunlardan da şu kadar alacağım var denir. Kazaya kalan namaz borcu, zekât borcu varsa onları yazarız. Vefatımdan sonra namaz, oruç, zekât iskatımın yapılmasını, kul ve hayvan hakları iskatımın yapılmasını evlatlarıma vasiyet ediyorum. Evlatlarıma da, geride kalanlara da Ehl-i sünnet itikâdında olmalarını ve Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını, meselâ (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye), (İslâm Ahlâkı) kitaplarını okumalarını, bunlara uygun yaşamalarını ve burada bildirildiği şekilde hareket etmelerini vasiyet ediyorum denir. Vasiyeti yazmak, hâzırda tutmak her zaman için iyidir.
10- Ramazan-ı şerife kadar bir işim olursa bir hatim adadım. Eğer Ramazan-ı şerife yakın bir zamanda gerçekleşirse, hatmi yetiştiremezsem günah olur mu?
Olduktan sonra okunacak. Ramazan-ı şerifden önce işiniz olursa, o vaadinizi yerine getirmeniz gerekiyor. Ramazan-ı şerifden sonra olursa da okunabilir, çünkü okumak ibâdettir.
11- Beyimde siğil var. Bunun için hangi duaları okumamız gerekiyor?
Kitaplarda belli bir şey okunur diye geçmiyor. Her hastalığın şifâsı vardır. Ama siğil konusunda da âciziz. Meselâ Fâtiha-i şerifeyi okuyup, üzerine üfleyince bu geçer diye inanıyorsa, geçer. 12- İlahiyat mezunuyum. Çalışmak istemiyorum. Fakat beyim çalışmamı istiyor. Kuran-ı kerim kursunda öğreticilik yapabilir miyim?
Eğer şartlar müsaitse öğretilebilir.
13- Muayyen gününde mevlid okunabilir mi?
Evet, okunabilir.
14- Evdeki huzursuzluğun gitmesi için ne yapmamız gerekir?
Huzursuzluğun sebebi İslâmiyete uyulmamasıdır. Namaz kılınırsa, Ehl-i sünnet âlimlerinin de kitapları okunursa, onlara uygun hareket edilirse ve haramdan gelen yiyecek ve içecekler de kontrol altına alınırsa, bi-iznillahi teâlâ eve huzur avdet eder.
Ebû Midyen Mağribî “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; Kalp, birçok tarafa yönelebilir. Onu hangi tarafa yönlendirirsen, diğer tarafları kapalı kalır. Bir kimse dünyâ ve âhiretin ikisine birden yönelemez. Bunlardan biri diğerine mâni olur.