1- Çocuğun akikasını bir başkasına kestirtebilir miyiz?
Tabiî, parasını veririz, vekâlet veririz, (Çocuğumun akîkasını kesmeye-kestirmeye, almaya-aldırmaya, dilediğine de dağıtmaya seni umûmî vekîl tayîn ettim) deyince, zengin-fakîr herkese dağıtılabiliyor. Bu, İhlâs Vakfı öğrenci yurtlarında oluyor. Onlara vekâlet veriliyor, bu işin ehemmiyyetini ve vebâlini de bildikleri için bizzat vekâletini alıyor, vekâletini alan kimse gidiyor, satın alıyor, kesiyor, yerli yerine de ulaştırıyor.
2- Îsâ aleyhisselâmın dîni, hıristiyanlık mı idi?
Hayır. Âdem aleyhisselâmdan itibâren getirilen dinlerin hepsinin ismi, İslâmiyyetdir. Hırıstiyanlık Îsevîlikten, yahûdîlik de Mûsevîlikten uzaklaşmadır. Hak olan dînin ismini değiştirdiler, hırıstiyanlık hâline getirdiler. Bir alâkaları da kalmadı.
3- Kazam bitti. Sünnetleri, sünnet olarak kılabilir miyim?
Kılabilirsiniz. Meselâ, (Öğle namâzını ilk sünnetini kılmaya ve ilk kazaya kalan öğle namâzının farzına) da diyebilirsiniz. Çünkü kitâblarda, nâfile namâzlara çift niyet yapılabileceği bildirilmiştir. Böyle yaparsanız bir zararınız olmaz.
4- Lokman hakîmin oğluna yediyüz sene nasîhat ettiği doğru mudur?
Doğru. Ömrü uzundu. Oğlu îmân etmemiş. Allahü teâlâ bunları numûne olarak yaratmış. Lokman hakîm, hikmetli söz ehlidir. Kur'ân-ı kerîmde nasîhatları da bildiriliyor. Peygamber veyâ veli olduğu bildiriliyor. Kesin değildir. Ama Kur'ân-ı kerîmde de zikredilmiş. Aslında Lokman hakîmin oğluna nasîhatları, Allahü teâlânın bütün kullarına nasîhatlarıdır.
5- Oturarak namâzımı kılıyorum. Ayakta başlasam da mı oturup devam etsem, yoksa oturup da mı başlayayım?
Ayakta başlayabilecek gücünüz varsa ayakta başlayın, oturun ve öyle devam edin.
Bütün sualler ve cevapları
Günün ilâhisi
Zünnûn-i Mısrî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: “Kalbin hasta olmasının alâmeti dörttür: Birincisi; tâattan (ibâdetten) tad, haz almaz. İkincisi; Allahü teâlâdan korkmaz. Üçüncüsü; eşyâya, mahlûkâta ibret gözüyle bakmaz. Dördüncüsü; dinlediği ilim ve nasîhatten istifâde etmez.”