1- Çocuğumuza nazâr değmemesi için ne okumalıyız?
(Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)nin üçüncü kısmında zikrediliyor. Sihir, büyü, nazâr anlatılıyor, orada küçük bir duâ var. (E’ûzü bi-kelimâtillâhittâmmati min şerri külli şeytânın ve hâmmatin ve min şerri külli aynin lâmmetin), çocuğunun üzerine üflemelidir. Eğer kız çocuğu ise, (Ü’îzüki), erkek çocuğu ise, (Ü’îzüke) diye okunur. Annenin babanın nazârı da değebilir. Nazâr boncuğu da takmalı, bu tavîzleri de okumalıdır.
2- Elektrikli sinek öldürücülerini kullanmak uygun mudur?
O âlet, direkt olarak o sineği çekerek yakmıyor. Bir çekim sahası meydana getiriyor. O âletin yaydığı ışık bunları cezbediyor. Oraya yaklaşınca, oraya yapışmadan önce bunlar ölüyor. Yanî ateş yakarak ölmüyormuş. Yapışanlar oluyorsa da, öldükten sonradır. Dolayısıyla dînen bir mahzuru söz konusu değildir. Ateşte yakmak câiz değildir. Bu, ateşte yakmak değildir.
3- Fâtiha ve zamm-ı sûreden önce Besmele çekilecek mi?
Birinci rek'atde Sübhâneke, E'ûzü Besmeledir. Diğer rek'atlerde Fâtihadan önce Besmele çekilir. Zamm-ı sûrelerden önce de Besmele çekmek iyi olur. Şâfiî mezhebinde Fâtihadan önce Besmele çekmek farzdır.
4- Norveçteyiz. Buradaki marketlerde satılan etleri yemek câiz olur mu?
Ehl-i kitâbın [hıristiyân ve yahûdiler], kendi dinlerine uyarak, Allahü teâlânın isimlerini söyleyerek kesmiş olsalar, yemek câizdir. Ama kitâblı kâfirlerin dışındakilerin kestikleri yenmez. Meselâ bir müşriğin kestiği yenmez. Kesenin müşrik olduğu yakînen biliniyorsa, o zamân yenmez.
5- Ölen kişinin ağzındaki dolgu veyâ kaplama çıkarılmalı mıdır?
Hayır. Sekerât-ül-mevt hâlinde ise, fazla eziyyet vermeden çıkabilecek olanları, [meselâ takma diş] almalıdır. Ama öbür türlü, vefât ettikten sonra ağzını açıp da onları sökmenin bir âlemi söz konusu değildir.
İbn-i Atâullah “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Kalbin ölü olmasının alâmetlerinden biri, insanın kaçırdığı iyiliklere üzülmemesi ve yaptığı kötülüklere pişmân olmamasıdır.