1- Bir hanım hayzlıyken, (Mektûbât) kitâbını okuyabilir mi?
(Mektûbât) kitâbını, (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitâbını, daha doğrusu Kur'ân-ı kerîmin dışındaki kitâbların hepsini okuyabilir.
2- Bir kadın Cuma namâzına gider mi?
Allahü teâla Cum'a namâzını ve bayram namâzını kadınlara emretmemiştir. Cum'a namâzı kadınlara farz değildir, bayam namâzı da vâcib değildir. Emredilmemiştir.
3- Cevşen mûteber değil midir?
Kaynağı yok. Kitâblarda öyle bildiriliyor. Diyânet de aynı şekilde açıkladı. Kaynağı olmayan bir şeyi söylemek uygun olmaz.
4- Durkız, Yaşar isimlerini koymak, uygun olur mu?
Yaşar ismi de, Durkız da konabilir. Dînen herhangi bir mahzuru söz konusu değil de, ileride bu çocukla dalga geçerler. Onun için daha uygun bir isim koymak iyi olur.
5- Sohbetten sonra Vel’asr sûresi okunuyor. Bu doğru mudur?
Bazı yerlerde o tavsiye edilmiş, men edilmemiş. Her dînî konulardan ve sohbetten sonra (Sübhâne Rabbike Rabbil’-izzeti ammâ yasıfûn ve selâmün alelmürselîn velhamdü-lillâhi Rabbil’âlemîn)nin okunması tavsiye edilmiş, hadîs-i şerîfde de bildirilmiş.
Atâ-i Horasânî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Her insan yolculuğa çıkacağı zaman mutlaka hazırlık yapar. Yolculukta lüzumlu eşyâlarını yanına alır. Sıcağa karşı korunmak için gölgeliğini, yemek içmek için azığını, soğuğa karşı elbiselerini ve yorganını temin eder, öyle yola çıkar.