1- Çocuğumuza Ammar ismini koyabilir miyiz?
Ammâr bin Yâser “radıyallahü teâlâ anh” Mekke-i mükerremededir. Annesi ilk şehidlerdendir. Ammâr bin Yâser “radıyallahü teâlâ anh” hazretlerine de çok eziyet ettiler. Bu isim mübarek bir isimdir. Ama yanında başka isim de konabilir. Peygamber efendimizin “aleyhissalatü vesselam” isimlerinden Ahmed ismi de kullanılır. İki isim bu şekilde de konabilir.
2- Köpek ısırdığı için aşı vuruluyorum. Bunun orucuma bir zararı olur mu?
İftardan sonra vurulma imkânı varsa, öyle yapmalıdır. Oruçlu iken vurulursa oruç bozulur. Kaza etmeniz gerekir.
3- Beyim hapishanede iken ibadetlerini yapıyordu. Çıkınca bıraktı. Şimdi borçlarından dolayı sıkıntı içinde, ne tavsiye edersiniz?
Böyle durumlarda da istiğfar okumalı, duâ etmeye devam etmelidir. Allahü teâlâ yardım eder. En azından borçlular bunu sıkıştırmaz, kalbi rahat olur.
4- Abdest dualarını lavabonun yanına astım. Oradan bakarak okumanın bir mahzuru var mı?
Yok. Namazda herhangi bir yerden bakıp okumak namazı bozar.
5- Hatm-i şerifi bir ayda bitirmek lazımmış. Bir aydan uzun sürerse, hatim olmazmış. Doğru mudur?
Kitâplara bakarak değil de, kendi düşüncelerini din diye anlattıklarında, netice itibâri ile böyle şeyler çıkar. Bir ayda da, üç ayda da hatim yapılabilir.
6- Teravih namazını kılarken, selamdan sonra aralarda Allahümme entesselam... duasını okuyacak mıyız?
Denir veya salevât okunur.
7- Cemaatle namaz kılarken nasıl niyet etmemiz gerekir?
Birisi imam olur. Diğerleri, (Niyet ettim .. namazını kılmaya, uydum hâzır olan imama) derler. İmamın da, (Ene imamün, li-men tebiani, ve men tebiatni), yani (Ben, arkamdaki cemaate imam oldum), kadın varsa, (Bana uyan arkamdaki kadın ve erkeğe imam olmaya) diye niyet etmesi lâzım.
8- Camilere tv yayını için girenler abdestli abdestsiz girebilirler mi?
Abdestsiz girilmez.
9- Geçen gün caminin içinde lokum dağıttılar. Bu benim tuhafıma gitti. Böyle yapmak uygun mudur?
Mevlid-i şerifler daha önce câmilerde kıraat olunuyordu. Mevlid şekerleri dağıtılırdı. Câmide bir şey yenmesi içilmesi için, (Niyet ettim itikafa) diye niyet edilmesi lâzım. 10- Arkadaşım Cuma namazına gidiyor. Ama beş vakit namazı kılamıyor. Bu konuda ne tavsiye edersiniz?
İstiğfara devam etmeli, ne pahasına olursa olsun hemen namaza başlamak için gayret etmelidir. Hakîkat Kitâbevinin yayınladığı, (Kıyâmet ve Âhiret) kitâbını okumalıdır.
11- Kayın pederim vefat etti. Eşime iskatını yapalım dedim. İtiraz edip, delil göster dedi. Buna nasıl cevap verebiliriz?
(Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye)de (Meyyit için iskât) bahsi var. Orada geniş detaylı anlatılıyor. Orada hadis-i şerif var. Oradan okunursa, delilleri ile, kaynakları ile görülebilir.
Bütün sualler ve cevapları Günün ilâhisi
Ebû Osman Hîrî “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki, Akıllı, korktuğu şey başına gelmeden önce, onun çâresine bakandır.