1- Bir hanım, kaza namâzlarının hesâbını nasıl yapacak, muayyen günlerini çıkaracak mı?
Bir sene, mîlâdî takvime göre 365 gündür. Kamerî takvime göre 355 gündür. Diyelim ki, 355 gün içerisinde her ay 5 gün ise, 10 ayda 50 gün eder. 12 ayda da 60 gün eder. Dolayısıyla 355 günden 60'ı çıkartınca 295 gün kalır [kamerî takvime göre]. Mîlâdî takvime göre de 305 gün kalır. Hesâbı böyle yapsanız olur.
2- Biz oruca üç defa niyet ediyorduk, bu yanlış mıdır?
Bunu çocuk iken söylerler. İşin ehemmiyyetini kavrasın, oruç tuttuğunu bilsin diye. Çünkü kalble niyyet esâsdır. Ama sonra zannediliyor ki, bunu üç defa söylemek lâzım. Namâz, oruç, zekât, hac için de bir defa niyyet etmek kâfidir. Ondan sonrası yok.
3- Oğlum yurt dışında çalışıyor. Çalıştığı yerde harâm şeyler de var. Ne yapmalıdır?
Başka alternatif söz konusu değil ise, helâl ve harâm karışık olan yerde çalışıp elde ettiği ücret câizdir. Gayr-i müslimlerin kendilerine göre yedikleri, içtikleri şeyleri dînimiz harâm etmiş olsa bile, onlara bir müslümânın vermesine [o ülkelerde] ruhsat ve izin verilmiştir. Daha güzel bir iş bulduğu zamân oradan ayrılması elbette güzel olur.
4- Şâfiî mezhebindeyim. On senelik kaza borcum var. Ne yapmam lâzımdır?
Şâfiî, mâlikî ve hanbeli mezhebinde kazaya kalan namâz borcu olan kimsenin, beş vakit namâzın sünnetlerini, [duhâ, işrâk, evvâbin, terâvih, tesbîh] bilinen nâfile namâzlarını kılması, bunlarla meşgûl olması harâmdır, günâhdır. Bunların yerine durmadan kaza kılacak. Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı namâzlarının sünnetleri yerine, bitirene kadar kazaya niyyet edecek. Bunları kazaya niyyet ettiği gibi, boş zamânlarında da durmadan kaza kılması, bir an önce bitirmesi lâzımdır.
5- Şâfiîde göz yaşı abdesti bozar mı?
Bozmaz. Sadece hanefî mezhebinde ağrılı göz yaşı abdesti bozar.
Câfer-i Huldî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Allahü teâlâya âşık olanlar, insanı O'ndan uzaklaştıran her şeyden uzak olup, alâkalarını keserler.