1- Câmilerin altına iş yeri, tuvalet yapıyorlar. Bunlar uygun mudur?
Doğrusunu ecdâdımız yapmış. Peygamber efendimiz “aleyhissalâtü vesselâm” zamânındaki Mescid-i nebî, Mescid-i harâm esâs alınmıştır. Bunların yapılış şekilleri, kullanış şekilleri bellidir. Ne üstlerine, ne altlarına bir şey ilâve edilmemiş. İş yeri olarak veyâ tuvalet olarak, böyle bir şey yapılmamış. Önceki yapılanlara uygun değildir. Bu şekilde de yapılması uygun değildir. Yapılan yerde de kılınan namâz kabûl olur, o ayrı bir meseledir.
2- Cuma toplantısına gidiyorum. Bid'atler de işleniyor. Ne yapayım?
Gitmeyip fitneye sebebiyyet verirse, başka da alternatif yoksa gidersiniz, ama o bid'atleri beğenmezsiniz. Anlatabilirseniz anlatır veyâ kitâp verirsiniz. Kabûl ederler etmezler, o da onların bileceği bir iştir. Evde okur, ibâdetimi kendim yaparım derseniz, o zamân gitmezsiniz.
3- Namâzlarda sûre atlama durumu nasıl oluyor?
Sırayı gözetme işi, sadece dört rek'atlik, üç rek'atlik veyâ iki rek'atlik namâzı kılarken, bu selâmın içerisinde dikkat edeceğiz.
4- Sabah namâzından önce abdest için şükür namâzı kılıyorum, uygun olur mu?
Sabah namâzının sünnetini kılmadan önce nâfile namâz kılınabilir. Fakat farzı kıldıktan sonra kaza namâzı kılınabilir, nâfile namâz kılınmaz. İkindi namâzının farzı kılındıktan sonra da nâfile kılınmaz. İkindinin sünnetinden önce veyâ sabahın sünnetinden önce nâfile, kaza kılınabilir, mahzuru yok.
5- Sabah namâzını kıldıktan sonra sıkışık olan abdesti bozup, yeniden abdest alıp mesti öyle mi giyeyim, yoksa bu abdest sıkışıkken de giyebilir miyim?
Giyebilirsiniz tabiî, mahzuru yok. Giyersiniz, ondan sonra abdestinizi bozar, sonra abdest aldığınız zamân artık abdestsizlik hâli mestin üzerine sirâyet ettiği için, o mest üzerine mesh edilir.
Ebü'l-Hayr Fârûkî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Dünyâ ehli, bid'at sâhibi ve fâsıklarla berâber olmaktan çok sakının.